През 2016 г. в Италия на екран излиза филмът Perfetti Sconosciuti или "Перфектни непознати". Историята му е простичка - седем дългогодишни приятели се събират на вечеря и решават да се забавляват, като докажат, че нямат тайни помежду си. За целта всички мобилни телефони са извадени на масата, лични съобщения се четат на глас, разговорите се провеждат на високоговорител.

Сюжетът е толкова универсален, че може да се отнася за всяка една група приятели в която и да е държава на земното кълбо. И вероятно това е обяснението за рекорда на Гинес, който нискобюджетният италиански Perfetti Sconosciuti държи - филмът с най-много римейк версии в света, цели 24.

Кой стои зад него? Паоло Дженовезе, който е автор на сценария и режисьор на самия филм. И ако едно нещо е сигурно за 56-годишният кинотворец, то това е фактът, че предпочита сам да пише историите, които ще режисира.

Снимка 603878

Източник: Колибри

В края на февруари ще имаме щастието на живо да видим Дженовезе в София, където той пристига, за да представи двете свои книги, издадени на български език, както и филмите по тях - "Супергерои" и "Първият ден от моя живот".

Снимка 603880

Източник: Колибри

Подобно на "Перфектни непознати", и тук историите са общочовешки и способни да дръпнат точно онази струна от душата ни, която обикновено остава недокосната от холивудските суперпродукции - най-нормалните проблеми, страхове и съмнения, които имаме като хора. При това са разказани с така липсващата ни напоследък европейска чувствителност.

Снимка 603879

Източник: Колибри

"Супергерои" е историята на една двойка - Анна и Марко, които са толкова различни един от друг, че няма как супергеройски да ни върнат вярата в любовта."Първият ден от моя живот" също събира хора, които привидно нямат нищо общо един с друг..., освен че желаят да се самоубият.

"Супергерои" ще бъде излъчен на 28 февруари в Casa Libri от 18 ч., където след прожекцията ще бъде представен и едноименният роман (20 лв., изд. Колибри) в присъствието Паоло Дженовезе.

"Първият ден от моя живот" пък ще има своята премиера на 1 март в кино "Люмиер" от 18.15 ч., а два часа по-късно пак там ще бъде представен и романът (24 лв., изд. Колибри) в разговор с автора му.