Той е роден без крайници, но дори това не му пречи да създаде семейство. Този мъж от Парагвай се превръща в идеалния пример за човешка убеденост и демонстрира всеки ден, че няма пречка, която постоянството и волята да не могат да преодолеят. От Bright Side ни разказват историята на живота му, която оставя хиляди хора с усмивка, пълна с възхищение.

Анкуш Дута - мъжът, който остана 603 дни в 5-звезден хотел и си тръгна без да плати

Мъжът, който остана 603 дни в 5-звезден хотел и си тръгна без да плати

Каква е измамната му схема

Животът на Пабло Акуня е белязан от раждането му, когато се установява, че горните и долните му крайници не са постигнали пълно развитие. В резултат на това Пабло е оставен на грижите на майка си, която в момента е над 90 години, но продължава да се посвещава на сина си с цялата любов и отдаденост, които само една майка може да даде.

През целия си живот Пабло Акуня използва ръчна количка като транспортно средство, в която често дори и спи. "На практика живее в количката си, която е като краката му", коментира най-малката дъщеря на Пабло. Въпреки състоянието си, Пабло се стреми да има нормален живот, което го кара да си намери жена, а на малко по-късен етап да се сдобие и с две дъщери. Именно момичетата се превръщат в негов мотив да продължи напред, независимо от трудностите, с които трябва да се сблъска.

Когато най-малката му дъщеря е само на няколко месеца, майка й решава да се премести, оставяйки двете момичета, които отглеждат заедно, изцяло на грижите на баща им Пабло. "Когато бях на четири месеца, майка ми ни напусна. Сега съм на 26, а по-голямата ми сестра е на 29. Баща ми и баба ми се грижеха за нас", казва Елида Акуня, най-младата от семейството.

Особеното положение на това семейство никога не е било извинение за липсата на обич и отдаденост от страна на баща им. Напротив, Пабло Акуня е признат от дъщерите си за примерен самотен баща, който винаги търси положителната страна на нещата. "Никога не съм виждала баща си тъжен. Винаги е весел и ми дава много мъдри съвети, въпреки че никога не е ходил на училище. Той е много интелигентен човек, възхищавам му се", не крие Елида.

Рой Съливан - мъжът, ударен от мълния седем пъти, който въпреки това оцелява

Да те удари мълния седем пъти, но да оцелееш

Необикновената история на Рой Съливан

Неговата отдаденост като баща е това, което кара дъщеря му Елида да се върне в Парагвай, за да се грижи за него. "Моят баща е моят свят. Той е моят приятел, довереник и най-добрият баща на света. Ето защо напуснах живота си в Аржентина и се върнах вкъщи, за да мога да се грижа за него, така както той е правил за мен", споделя най-малката дъщеря на Пабло, като допълва, че баба им вече не може да го прави, защото е доста възрастна. 

Грижата за баща й не е лесна работа, защото той не може да се движи сам и зависи от някой друг дори, за да отиде до тоалетната. Това, разбира се, е усилие, което Елида Акуня е готова да положи.

 Адама Диеме и мъжът от Сенегал, който има мисия да засади пет милиона дървета

Как се засаждат пет милиона дървета за пет години

Мисията на един мъж от Сенегал

Откакто преди две години Пабло Акуня отпразнува 60-ия си рожден ден, историята му стана известна по целия свят и хората не спират да се удивляват и да го виждат като пример за живот. Несъмнено борбеният дух на Пабло, решителността и способността му да се изправя срещу несгодите са аспекти, на които можем да се възхищаваме. От изключително значение е и любовта към дъщерите му, която му позволява да ги преведе през всички препятствия, които животът поставя на пътя им.