Човек в Южен Сенегал си е поставил амбициозната задача да засади пет милиона дървета през следващите пет години. Този визионерски проект решава да реализира Адама Диеме. Това се случва, когато се завръща у дома в региона Казаманс през 2020 г. след няколко години работа в Европа.

48-годишният мъж е шокиран, че в селата, които в младостта му са били населени със стотици гигантски дървета, сега са останали само шепа, ако въобще има такива.

"В някои села не можете да намерите нито едно дърво. Режат ги, но не мислят да засаждат отново", казва той пред BBC.

В цяла Африка опустиняването е една от причините за обезлесяването, но в тази област, по обширната шир на река Казаманс, е по-вероятно дърветата да са били изсечени за строителни цели - построяване на къщи или за производство на дървени въглища.

Диеме, който сега работи като ръководител на проекти за испанска неправителствена организация в Казаманс и е доброволец като инструктор по земеделие, е решен да промени всичко това.

Johnny, Kickstarter и обувките, които се превръщат в ябълкови дървета

Обувките, които се засаждат

Всеки чифт = ябълково дърво

Без големи запаси от богатство, той започва да събира пари, за да превърне мечтата си в реалност - и използва 5000 долара от собствения си джоб, за да даде тласък на инициативата.

Той работи усилено, за да се ангажира с общностите в целия регион и да достигне до жени, за които знае, че ще могат да се справят с предизвикателството да организират масовото засаждане на дръвчета. Това, което Диеме прави, е да съчетае страстта си да засажда дървета, като помага на жените да придобият умения да станат дребни фермери и да продават продукцията си на местните пазари.

Снимка 600779

Източник: iStock

"Първоначално не знаехме как да засадим семената и какво да направим, за да отгледаме културите. Сега имаме всякакви видове плодове за продажба на пазара и не сме зависими от никого. Сега всички имаме сметка в банката и никой не може да ми каже какво мога и какво не мога да правя. Това е брилянтно", споделя Сафи Йету - една от местните жителки.

Проектът на Диеме е известен като Ununukolaal, което на местния език означава "Нашите дървета". Засаждат се до 12 вида - от палми и тамаринди до капок и лимонови дървета. Какво дърво точно ще се засади зависи от нуждите на общността и терена.

Кралица Елизабет, платиненият ѝ юбилей и засаждането на милион дървета

Забележителната работа, която кралица Елизабет е свършила

Какво свързва актрисата, изиграла две кралици, и кралица Елизабет

През последните три години са засадени 142 000 дръвчета. Ако Диеме иска да постигне целта си през следващите пет години обаче, трябва да свърши още много работа. Той и партньорката му Йоланда Перенигес обаче не се обезсърчават.

Перенигес работи като шивач и играе ключова роля в организирането на средствата, като създава тениски, които се продават основно в чужбина за 15 долара. С още една нейна колежка те работят в малка работилница с две шевни машини, за да ги изработят от местен плат, върху който е зашито отличително изображение на баобаб. Всяка продадена тениска помага да бъдат закупени 15 фиданки.

Снимка 600780

Източник: iStock

"Избрах баобаба, тъй като той е символ на африканско дърво", казва Перенигес. "Страхотно е да знам, че тези тениски отиват по целия свят, в Европа и дори в Канада, за да помогнат за реализирането на проекта."

Замърсяването на въздуха, механичните дървета и това ли е спасението от въглеродния диоксид

Механичните дървета, които ще прочистват въздуха

По-ефективни ли са от истинските

Засаждането на дърветата е от ключово значение за местното население, защото без дървета, които да служат като бариера за много от селата, ако реката прелее, може да се стигна до унищожаване на всички къщи там.