Историята на Адам и Ева е сред най-популярните в Библията и е въвеждаща в концепцията за първородния грях. И докато някои я възприемат като метафора, подобно на останалите истории в Свещеното писание, то други разглеждат разказа като реално събитие.

Коя е най-старата оцеляла религия в света

Коя е най-старата оцеляла религия в света

Доста спорна, оказва се, тема

Но независимо дали тълкуваме нещата символично или буквално, факт е, че съществуват интересни и по-малко известни факти за Адам и Ева.

Така например, историята им може да бъде открита в много по-древни култури и религии. Като мита за сътворението на Гилгамеш, шуменрски митологико-епичен герой. Той е създаден от божества, но в даден момент губи спокойното си съществуване, след появата на една жена.

Снимка 642674

Източник: iStock

Смята се и, че Адам, преди Ева, е имал съпруга на име Лилит, която обаче е прогонена от Райската градина заради това, че се противопоставила на съпруга си. Едва след това Ева е създадена от една от костите на Адам. А Лилит пък, важна фигура в юдейската митология, се превръща в демон.

Любопитен е често поставяният въпрос сред християните фундаменталисти, дали Адам и Ева са имали пъп. Те отричат белега в центъра на корема, останал след раждане и срязване на пъпната връв. Но много художници изобразяват първите хора в картините си с пъпове (много вероятно без да са се замисляли особено).

Противно на общоприетото схващане, забраненият плод в Библията не е изрично посочен като ябълка.

Снимка 642677

Източник: iStock

Използваният еврейският термин "peri" обхваща редица възможности, включително смокини, грозде и дори пшеница, като оставя възможност за тълкуване.

Смята се, че идеята за ябълката се е появила доста по-късно, чак през IV век от игра на думи. Оказва се, че латинската дума "malus" има двойно значение - "зло" и "ябълка". Ученият Йероним, отговорен за превода на Библията на латински език, използва тази дума, за да опише плода от Дървото на познанието.

Впоследствие представата за ябълката се затвърждава, особено благодарение на писателите и поетите - като например англичанина Джон Милтън, който в популярната си творба от XVII в. "Изгубеният рай" два пъти нарича забранения плод ябълка.

Ноевият ковчег и новите открития на учените в района на връх Арарат

Откриха ли Ноевия ковчег

Доказателства на няколко хиляди години

Интересна е и интерпретацията на Библията за родилните болки. В книгата се твърди, че Господ е наказал Ева, казвайки ѝ, че ще направя така, че "болките ти при раждането да бъдат много силни". Това библейско твърдение в продължение на векове е възпрепятствало развитието на методи за облекчаване на дискомфорта при раждане.

Снимка 642675

Източник: iStock

Местоположението на Райската градина пък отдавна е мистерия. В Библията се споменава, че "една река изтича от Едем, за да напоява градината, там се разделя и става на четири реки". Тези реки са наречени Пишон, Гихон, Хидекел (Тигър) и Фират (Ефрат). Затова спекулациите са, че градината се е намирала в Месопотамия (понастоящем Ирак и Кувейт) или в днешна Турция или Армения. Точното местоположение обаче остава неразкрито, пише Stars Insider.