Всички сме чували за Ноевия ковчег и за това как по заръка на Бог Ной създава голям кораб с дължина около 150 метра, за да спаси себе си, близките си и по една двойки животни от вид от потопа, продължил една година.

Какво го очаква руснака, позирал гол на свещена планина в Бали

Руснакът, който позира гол на свещена планина в Бали

Какво ще е наказанието му

В Стария завет на Библията пише още, че след това природно бедствие са оцелели само животните в ковчега. А за него се смята, че е заседнал някъде край връх Арарат, който днес е на турска територия.

А днес турски и американски учени твърдят, че са открили останки от Ноевия ковчег. Те изследват района от 2021 г. в търсене на доказателства в подкрепа на написаното в Библията. И успяват да ги открият.

Според изводите, публикувани преди дни в турски медии, чрез над 30 скални и почвени проби е установено наличието на "глинести материали, морски материали и морски дарове", които датират в района от периода между 5500 и 3000 г. пр.н.е. Именно в този период се е случило и катастрофалното наводнение, за което се говори в Стария завет.

"Според първите констатации, получени от проучванията, се смята, че е имало човешка дейност в региона от периода на халколита, тоест между 5500 и 3000 г. пр. н. е.", каза заместник-ректорът на университета Agri Ibrahim Cecen проф. д-р. каза Фарук Кая. "Известно е, че потопът на пророк Ной е от преди 5000 години", добави още той.

Групата "Изследователският екип на планината Арарат и Ноевия ковчег" анализира най-вече руини в планинския район, който са с нарушена структура вследствие на свлачища. Става дума конкретно за образуванието, което носи името Дурупинар и се намира на няколко километра от границата между Турция и Иран.

Чамлъхемшин - скритото планинското бижу на Турция

Скритото планинско бижу на Турция

Едно невероятно място

Образуванието е открито за пръв път от кюрдски фермер през 1948 г., преди капитанът от турската армия Илхан Дурупинар да идентифицира мястото през 1951 г., когато прелита над района по време на картографска мисия на НАТО, твърдят учените. Но днес технологиите и науката са достатъчно напреднали, за да дадат ясни доказателства, че именно това е мястото, където е бил Ноевият ковчег, предав New York Post.