Всеки, който дори и малко се интересува от кулинария и следи случващото се на гурме сцената в света, е чувал името noma. Както и това на Рене Реджепи - основателят на един от най-успешните ресторанти в света, носител на три звезди Мишлен и носител няколко пъти на титлата "най-добър ресторант в света".

Noma, Geranium, Asador Etxebarri и най-добрите ресторанти в света за 2021 г.

Най-добрите ресторанти в света за 2021 г.

Там, където кулинарията е магия

noma се намира в Копенхаген и години наред привлича клиенти от цял свят, които пристигат в Дания само за да опитат творенията на Реджепи и екипа му. Шанс за това обаче ще имат само още няколко месеца.

Защото преди ден Реджепи обяви на официалния си профил в Instagram, че Noma затваря врати в края на 2024 г.

"Зимата на 2024 г. ще бъде последният сезон на noma, какъвто го познаваме", се казва в него и продължава: "През 2025 г. нашият ресторант ще се превърне в гигантска лаборатория - новаторска тестова кухня, посветена на работа в сферата на иновациите в храната и развитието на нови вкусове."

Пред датското издание Politiken Реджепи разкрива, че ресторантът в Копенхаген ще бъде трансформиран в място, където ще се развиват продуктите на noma - ферментирали сосове, курсове по готвене и онлайн платформа.

Пред New York Times пък главният готвач и основател на noma призна, че ресторанти от такъв тип не са "устойчиви". "Финансово и емоционално, като работодател и като човек, преценявам, че нещата просто не работят."

В изданието публикуваха и редица данни за неетично поведение към служителите в noma. Едва от 2021 г. ресторантът започна да заплаща труда на стажантите си, принудени да работят по 16 часа на ден, да извършват монотонни повтарящи се дейности и дори да нямат право да се смеят в кухнята.