Със сигурност в последните месеци не сме пътували толкова, колкото ни се иска, но животът постепенно се връща към нормалния си ритъм. А оттам се връща и желанието ни да си подарим отново онази наслада от вкусно похапване в приятна компания и още по-приятна обстановка.
Вече се размечтахме, а от The World's 50 Best Restaurants тази седмица публикуваха традиционната си класация, без която останахме миналата година заради пандемията. Сега обаче тя може да ни служи като пътеводител за местата, които със сигурност си заслужава да посетим.
Подреждането е на общо 50 ресторанта от целия свят, за които гласуват повече от 1000 гастрономи, кулинари и ресторантьори от всички точки на земното кълбо. Ние ще се спрем на топ 5, а целия списък можем да видим на сайта им.
5. Disfrutar
Започваме от Европа и по-точно - Барселона, Испания. Преживяването тук се сравнява с влакче в увеселителен парк, защото главата може да ни се замае от всички нетрадиционни и перфектно комбинирани вкусове.
Ресторантът е създаден от трима готвачи, събрали се в легендарния El Bulli, които впоследствие решават да създадат свое място. И със сигурност това е най-добрият избор в живота им. Цялостното преживяване се допълва от средиземноморския интериор.
4. Central
Правим доста голям скок и с четвъртото място се озоваваме в столицата на Перу Лима. Ресторантът предлага перфектната комбинация от история, традиции, най-добрите местни ястия и уникални пейзажи.
Двигателят му са шеф Вирджилио Мартинес и шеф Пиа Леон, които създават "кулинарна ода за Перу". Дегустационното им меню включва "най-доброто, което сушата и морето могат да предложат".
И докато менюто представя най-доброто от перуанските екосистеми, а Central залагат сериозно и на устойчивостта. В зеленчуковата градина има над 100 вида, които се отглеждат старателно от персонала, а рециклирането и компостирането са ежедневие, за да се завърши изцяло цикълът.
3. Asador Etxebarri
Пренасяме се в Испания, град Атксондо. Ресторантът на трето място се помещава в стара, селска, каменна постройка от 90-те години на миналия век. Тук история и природа се съчетават перфектно, защото наоколо има само обширни пасища.
Баският главен готвач Виктор Аргинцониз е популярен в кулинарните среди с това, че може да изпече почти всичко на скара и да създаде невероятни вкусове с нагледно прости и обикновени съставки. За да му се получава винаги перфектно, той сам проектира шестте скари в кухнята.
Ресторантът разполага и със 750-градусови фурни, в които със специално приготвени от персонала въглища се готвят различни видове месо. Тук на почит са местните продукти с гарантирано качество, които са силно застъпени в менюто. Дори десертите обаче имат едва доловим полъх на пушек.
2. Geranium
Отскачаме до Копенхаген, Дания, където се намира и ресторантът на второ място. В него можем да опитаме "чисто изкуство в чиния", смятат гласувалите за него.
И тук са застъпени сезонните менюта, като актуалното в момента носи името "Есенна вселена" и се състои от 16 ястия. В тях са използвани продукти като листа от артишок от Йерусалим, кисели орехи, калмари, свинска мас и много други, които главният готвач Расмус Кофоед умело комбинира.
Той е доказан виртуоз и в това да превръща храна в изкуство. Възползва се максимално от цвeтовете, празното пространство и точния обем на съставките, създавайки синергия между аромат, естетика и усещания, оценяват го гласувалите. Неслучайно и Кофоед е първият готвач в Дания, който печели три звезди Мишлен през 2016 г.
Интересно е не само в кухнята на Geranium, но и около него, защото се намира на стадиона на националния отбор по футбол на Дания и гледката е повече от необичайна. Перфектното изживяване тук пък се допълва от авторските напитки на собственика Сьорен Ледент. В избата се съхраняват над 2500 бутилки вино, а гостите могат да опитат и нетрадиционни безалкохолни миксове.
1. Noma
Оставаме в столицата на Дания, където се намира и победителят. Това не е първо високо признание за него и определено всяко от тях е наистина заслужено. Няма как да не споменем, че притежава цели три звезди Мишлен. А според създателите на класацията Noma и Рене Реджепи, който стои зад него, творят нова скандинавска кухня и вдъхновяват едно цяло ново поколение готвачи.
Акцентът тук е върху "безкрайно иновативните дегустационни менюта", както и върху сезонните, които се сменят три пъти в годината. От януари до юни център на вниманието са морските дарове, лятото е сезонът на зеленчуците, а зимата - на дивеча. Преди всеки нов сезон ресторантът затваря за кратко, за да може екипът да разработи новото меню.
Всяко посещение в Noma е уникално само по себе си, защото Реджепи и екипът му непрекъснато експериментират с някоя и друга съставка или подправка, както и с презентацията на ястията. Така че дори и два пъти да си поръчаме едно и също, вероятно няма да изглежда и да се усеща по абсолютно същия начин.
Е, някои съставки може да ни накарат да повдигнем вежди - като пенис или мозък от елен, както и най-различни насекоми, но всичко е приготвено толкова добре, че предразсъдъците веднага се изпаряват.
А интериорът на ресторанта ни кара да се чувстваме сякаш сме у дома, предлагайки и невероятна гледка към красивата природа наоколо. В градините пък се отглеждат голяма част от продуктите, използвани в кухнята.