Понякога в актьорската професия се случва така, че за да получи дадена роля, човек трябва да се бори със зъби и нокти. Подготовки, кастинги и неизменната доза напрежение.

Ели Колева от "Много мой човек" и съдбоносният път от балета до голямата сцена на театъра, киното и сериалите

От балета в сериалите - как Ели Колева стигна до "Много мой човек"

Актрисата за капризите на съдбата, за пътя към театъра и за участието си в сериала

Но нищо от това не се е случило с Никола Парашкевов, който влиза в ролята на брокера Никола Алексиев в "Софѝя вкъщи". Самият той твърди, че до участието му в сериала на bTV се е стигнало "повече от съвсем случайно".

Никола е придружавал приятелката си на сватба, на която тя е била кума. Като доверен човек, е решил да ѝ помогне с каквото може - украса на колата, водене на булката до гражданското, после до църквата и най-накрая в ресторанта. Един час и 15-20 задачи по-късно (включително едно голямо уиски за отскок), едно семейство от гостите си тръгва. На излизане мъжът казва на Никола:

- Довиждане, куме, и благодарим за организацията!

- Моля, но аз не съм кум - отговаря му Никола.

- Я, какъв глас... Ти с какво се занимаваш?

- Актьор съм.

- Хубава работа - аз пък се занимавам с кастинги и в момента кастваме за роли за нов сериал, а ти ми приличаш на един от главните персонажи."

Двамата си разменят номерата, а Никола се връща към сватбата и задачите, поставени от кумата. Разбира се, напълно забравя за разговора.

Седмица по-късно обаче му се налага да си го припомни, защото получава телефонно обаждане от... Никола Парашкевов. "След 5-10-секунден ступор вдигнах, като бях наясно, че ми предстои разговор най-малкото с Аз от паралелна, може би в пъти по-развита от нашата, Вселена."

Оказва се, че не става въпрос за някакви паранормални активности, а просто мултитаскингът по време на сватбата се е отразил негативно и Никола е записал своето име, а не това на Йордан Йосифов, човекът от сватбата, с когото е говорил.

Скоро след това получава текста за кастинга, за да разбере, че героят му се казва... Никола. "И като тегли човек чертата - Никола се обади на Никола, за да го прослуша за Никола", шегува се актьорът.

Снимка 627009

Източник: Личен архив

Емпатичен, разхвърлян и позитивен, Никола признава, че с екранния си адаш от "Софѝя вкъщи" си приличат по много неща. Като че и двамата с Алексиев са импулсивни, разхвърляни и не се задържат дълго на едно място.

"Както са видели вече зрителите , той постоянно сменя квартири, а аз се помещавам на три различни места в два различни града. И двамата обичаме комуникацията с хора и може би това е най-голямата ни сила. Обичаме всичко да върви леко и да празнуваме живота, а отговорностите понякога ни идват в повече, но си се борим достойно. Абе... големи симпатяги сме."

Калоян Катинчаров, "Много мой човек", спортът, амбицията и по какво си прилича с героя си от сериала на NOVA

Калоян Катинчаров - от полицай в "Братя" до майстор в "Много мой човек"

Актьорът за новия комедиен сериал, за работата с Башар Рахал и Юлиян Малинов и за героя му Петър

Да бъде актьор Никола иска от дете. Още 9-10-годишен майка му го води на моноспектакъла на Мариус Куркински "Самият Човек". И е категоричен, че никога няма да го забрави, защото представлението го е пренесло "там, където само театърът може".

След края му се е наредил на опашка за автограф от Мариус Куркински. "Той разписваше плаката, а аз го гледах, като ударен с мокър парцал и изведнъж изръсих: "И аз искам да стана актьор!" Той спря, погледна ме и попита: "Кажи ми, моето момче, кое ти хареса най-много в спектакъла и защо?" Отговорих му, а след дълга пауза той каза: "Ще станеш, моето момче! Давай смело!"

Снимка 627008

Източник: Личен архив

След като завършва Немската гимназия в Бургас, в продължение на два месеца Никола се подготвя при Симеон Димитров за кандидатстване в НАТФИЗ.

Там попада в класа на Стефан Данаилов, от когото научава страшно много за професията и че трябва да работи от сърце и със сърце. "Благодарен съм на живота, че ни срещна. Иначе нямаше да вярвам, че е възможно да има такъв човек."

Свободното си време Никола Парашкевов обича да прекарва на тихи и спокойни места в компанията на приятели. Формата си поддържа чрез редовно плуване и фитнес, а спортът е с него още от тийнейджърските му години. Тогава тренира баскетбол, футбол, карате кйокушин, плува и какво ли още не. Допреди шест години тренира усилено в "Бургас Доджо" при сенсей Лъчезар Димитров, но получава разтежение и позабавя темпото.

Лесно ли се влиза в ролята на брокер?

На първо място ми беше интересно, което със сигурност помогна. Когато разбрах, че съм избран, се свързах с мои приятели от бранша, за да разбера, какво стои зад фасадата - оказа се много динамична среда и ми хареса. Това си е вид търговия с всичките ѝ тънкости и цялата психология. Нещо, с което никога не съм се занимавал досега. Но ролята по сценарий веднага си ме качи едно стъпало нагоре - оперативен директор на брокерска фирма, което си е доооста голяма лъжица, особено за Алексиев.

Ако сериалът има втори сезон, какво бихте искали да се случи с героя ви в него?

О, много неща. Иска ми се да има още сцени, в които Алексиев води преговори и сключва сделки. А по-нататък би ми било интересно да видя как той намира себе си и уляга. Но това след време, защото има какво още да вземе от "бързия живот".

Лесно ли се работи с Владинелла Кацарска и Иван Тодоров?

От Влади бях много приятно изненадан, въпреки че е завършила наскоро и няма кой знае колко натрупан опит. Отнасяше се много професионално. Винаги идваше с перфектно научен текст, много точно разчетени сцени, а чуеше ли "екшън", се ококорваха едни големи, очакващи очи.

Иван пък е доста опитен. Учудих се колко добре изгради образа си на обран, леко сух директор на брокерска фирма, имайки предвид че зад кадър не му спираше устата. С него сме доста различни, но това много помогна за химията по време на снимките. Но като цяло, партньорството и с двамата ми беше много ценно.

Къде още можем да ви гледаме?

По настоящем съм част от трупата на Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска". Участвам в представленията "Третата дума", "Съвсем проста история" и "Градска легенда".

Как Владинелла Кацарска става "Софѝя вкъщи"

Как Владинелла Кацарска става "Софѝя вкъщи"

Младата актриса за кастинга и участието в сериала, за ината и за лъскавите предмети

Наскоро бе премиерата на "Летните оси ни хапят даже през ноември" по пиесата на Иван Вирипаев. Мисля, че се получи страхотно представление, в което си партнираме с Пепа Николова и Асен Лозанов. Режисьор е талантливият млад украинец Павло Гатилов, за когото тепърва ще се говори. Също така с колегите Асен Блатечки и Койна Русева играем в цялата страна представлението "Умопомрачение" с режисьор Борислав Чакринов.