Още преди да се появи в ефира на bTV, "Софѝя вкъщи" привлече вниманието ни с две неща. Първото беше нестандартната сюжетна линия - всичко в сериала трябваше да се върти около ежедневието на брокерите на недвижими имоти. А второто - смелото решение в трите главни роли да влязат съвсем нови за малкия екран лица.

Климентина Фърцова, "Войната на буквите" и какво сподели младата актриса за себе си и за ролята си в сериала

Климентина Фърцова - византийската принцеса от "Войната на буквите" отблизо

Младата актриса за сериала, за Деймиън Шазел и за предизвикателствата на работата пред камера

Освен център на сериала, Софѝя Панова е и младото момиче, което не познава баща си, но получава като наследство част от агенцията му за недвижими имоти. Героинята е поверена на Владинелла Кацарска, която е и първата ѝ роля в сериал. Но пък ние я познаваме от постановката "Косвени щети", за която през 2020 г. има ИКАР за дебют.

А до ролята Владинелла стига по нормалния ред - явява се на кастинг в три части. Като начало трябва да изпрати свое видео, в което е в ролята на Борислава - най-добрата приятелка на Софѝя. На аудиото записва и репликите на Софѝя, без които не може, а и нали все някои трябва да ѝ ги подава. Нещата се развиват добре и е одобрена за втората част.

"Когато ми звъннаха за кастинг на живо, бях толкова притеснена, че отидох половин час по-рано и обикалях квартала, в опит да се успокоя", спомня си Владинелла.

Очакванията ѝ са кастингът да протече в сива стая с камера, заобиколена от сериозни и леко намръщени хора. Случва се точно обратното - представянето ѝ на живо се развива в градина, а режисьорите не само ѝ предлагат кафе, но и се усмихват. Не че от всичко това притеснението се изпарява... "Отговарях само с една дума на почти всичко, а после, заради сенната ми хрема, започнах и да плача."

След всичко случило се Владинелла не храни илюзии, че ще ѝ се обадят отново. Но оказва се, че греши, защото получава обаждане и за финалния кастинг.

"В деня, в който ми звъннаха, искаха да отида втори път в градината, а аз имах пътуване до провинцията. Отложих го за по-късно и отидох на финалния кръг на кастинга с пълна чанта с дрехи. Режисьорите ме попитаха дали не са ме изгонили от нас..."

И така, покрай шеги и закачки, и третият етап завършва успешно. Толкова, че още в същия ден разбира, че е получила главната роля в сериала.

Всъщност, да бъде актриса на Владинелла ѝ е било, един вид, писано - още на прощъпулника си е хванала два предмета. Единият е бил речник, а другият - театрална маска. "Трябваше да е едно от двете, суеверна съм."

Но и музиката заема голямо място в живота ѝ. Сред всички инструменти, на които се захваща да свири, укулелето я завладява най-много. Донякъде и на инат.

"Моментът, в който татко ми каза: "Това ще е поредният инструмент, който ще хваща прах", бях сигурна, че няма как да го оставя да бъде прав."

Ели Колева от "Много мой човек" и съдбоносният път от балета до голямата сцена на театъра, киното и сериалите

От балета в сериалите - как Ели Колева стигна до "Много мой човек"

Актрисата за капризите на съдбата, за пътя към театъра и за участието си в сериала

Въпреки ината си, Владинелла смята, че е и "малко дете, на което много неща му влияят". "Тази е луда..." - това би казала, ако трябва да се погледне през чужди очи. "Ако не се познавах, най-вероятно щях да кажа точно това."

С типичния за младите хора ентусиазъм не иска да остава и само с вече споменатия спечелен ИКАР. "Искам да си направя колекция от награди, всякакви, за да може мама да им се радва. А и харесвам лъскави предмети..."

Какво е общото между Владинелла Кацарска и Софѝя от "Софѝя вкъщи"?

Досега на този въпрос винаги отговарям с "тялото ни". В моите очи Софѝя е най-далечното нещо от Владинелла, но в очите на мои приятели не е така. Явно се бъркат, защото външно си приличаме (смее се - бел. авт.).

Ако в реалния живот сте изправена пред избора на Софѝя в сериала, какво бихте избрали?

Най-вероятно щях да взема парите. Не бих имала сантимент към човек, който ме е изоставил.

Мечтаната роля за Владинелла е...

Много искам да играя злодей. Всякакъв, стига да е злодей. Или роля от калибъра на Джиа от филма "Джиа".

Къде можем да ви гледаме?

Засега само в постановката "Косвени щети" на сцената на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Нищо че вече не съм студентка.