"Наполеон" на Ридли Скот с Хоакин Финикс и Ванеса Кърби в главните роли е по кината вече от седмица и поне за момента не можем да кажем, че разочарова в бокс офиса.

"Наполеон" с Хоакин Финикс и Ванеса Кърби - как се представи филмът в бокс офиса

Провал ли се оказа "Наполеон"

Какво са приходите от бокс офиса

Но не на същото мнения са много критици, които не оценяват особено високо визията на режисьора за една от най-спорните фигури във френската история.

Неодобрение "Наполеон" среща от някои историци, които тотално не са съгласни с определени сцени във филма. Просто защото те са фикция и тези събития въобще не са се случвали.

Военният историк Андрю Робъртс например казва пред Sky News, че според него от всички 2 часа и 38 минути времетраене на филма, едва 38 минути са релевантни на историята.

Снимка 643328

Източник: Форум Филм България

Друг историк, Дан Сноу, пък напада сцена от филма, в която се вижда как Наполеон, пратен в Египет, за да спечели войната там, нарежда на войниците си да стрелят с оръдия по една от пирамидите. Нещо, което във филма се вижда, че нанася щети на въпросната пирамида.

Сноу дава да се разбере, че Наполеон никога не е стрелял по пирамиди и като цяло военните действия дори не са се състояли в подножието им, както е представено във филма. Сноу обаче не отрича, че сцената изглежда добре и все пак това не е документален филм.

Снимка 643336

Източник: Форум Филм България

Друга критика към Ридли Скот и "Наполеон" е изборът на Ванеса Кърби за ролята на Жозефин - любимата на Бонапарт. Проблемът на историците е, че Кърби е с 14 години по-млада от Хоакин Финикс, а всъщност Жозефин е била с шест години по-голяма от Наполеон.

"Наполеон" на Ридли Скот с Хоакин Финикс и Ванеса Кърби – какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от „Наполеон“ на Ридли Скот с Хоакин Финикс

Драма, съпътствана от проблеми и противоречия, която показва възхода и падението на Наполеон Бонапарт

Освен това, исторически погледнато Наполеон идва от аристократично семейство, а не от нищото, както се опитва да внуши филмът. Пред BBC пък Ридли Скот не пада по гръб и казва, че "Наполеон" не е урок по история, а и поставя под съмнение авторитета на историците, защото те не са били там, когато той е живял, за да си сигурни, че историята е акуратно предадена до наши дни, пише Insider.