ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 38 минути
  • Режисьор: Ридли Скот
  • В главните роли: Хоакин Финикс, Ванеса Кърби
  • Бюджет: около 200 милиона долара
  • С какво да се подготвим: "Гладиатор" (2000 г.), "Последният дуел" (2021 г.)

Винаги се вълнуваме, когато сядаме да гледаме филми за спорни исторически личности. Ето защо в края на 2020 г., когато стана ясно, че Ридли Скот се е захванал с филм за Наполеон Бонапарт, доволно потрихме ръце и търпеливо зачакахме.

Още тогава стана ясно, че в главната роля ще видим спечелилия по онова време първия си Оскар Хоакин Финикс. Първоначално той не е харесал замисления от Ридли Скот сценарий, който толкова е искал Финикс, и само Финикс, да изиграе ролята, че се е съобразил със забележките и изискванията му.

Промени се наложи да бъдат направени и за ролята на друг важен герой от "Наполеон" - тази на Жозефин, любимата на Бонапарт. Ридли Скот беше избрал Джоди Комър, но промените в работните графици заради пандемията направиха участието ѝ във филма невъзможно. Година по-късно стана ясно, че Жозефин ще бъде изиграна от Ванеса Кърби.

И така, след доста трудности и промени най-сетне можем да гледаме "Наполеон". И то точно така, както Ридли Скот го е искал - и на голям екран, и у дома в Apple TV+.

Снимка 643329

Източник: Форум Филм България

Всичко в историята започва през 1789 г. - времето, когато с цената на много кръв и жертви Френската революция слага край на абсолютната монархия в страната. И на фона на многото екзекуции виждаме как един млад военен бавно, но уверено печели не само битки, но и всеобщото доверие.

Всъщност, амбициозният и милеещ за Франция Наполеон успява да достигне до върховете на армията сравнително бързо. При това той твърди, че иска мир с враждебно настроените англичани и руснаци, който би могъл да бъде постигнат само чрез... война.

"Наполеон" и проблемът, който Хоакин Финикс е споделил с Ридли Скот

Драмата, съпроводила снимките на "Наполеон"

Ридли Скот разказва

Но докато влиянието му се разраства, той среща щастието в лицето на овдовялата Жозефин. Повече от пленяваща, любовта им на моменти е доста токсична, но като че ли точно това и търси Наполеон Бонапарт...

Снимка 643335

Източник: Форум Филм България

Така действието в "Наполеон" ни представя както изгарящата любов с Жозефин, така и някои от най-големите и запомнящи се сражения на Бонапарт от старта му в армията като обикновен офицер до провъзгласяването му за император през 1804 г.

Разбира се, филмът няма за цел единствено да идеализира успехите на Наполеон, затова и показва неговото падение и в личен, и в управленски план.

И тук е моментът да споменем, че не всички френски критици са очаровани от "Наполеон". Според тях във филма Бонапарт е представен като настроен антифренски и по-скоро пробритански. По този повод, в типичния за него стил, Ридли Скот заявява ред BBC: "Французите дори не харесват сами себе си. Публиката, на която го показах в Париж, го хареса."

Снимка 643333

Източник: Форум Филм България

Очевидно е, че 85-годишният режисьор никога не е смятал да угажда и на историците, които критикуват историческата точност на филма.

"И както винаги, трябва да имаме едно наум с историята. Наполеон умира и 10 години по-късно някой пише книга. След това някой взема тази книга и пише друга книга, и така, 400 години по-късно, имаме на лице голямо въображение [в историческите книги]", казва Ридли Скот пред The Times.

Снимка 643328

Източник: Форум Филм България

Вероятно това е и най-добрият начин, по който да подходим към салона и филма "Наполеон" - с едно наум и с широко отворени очи за голямото въображение на Ридли Скот. А като имаме предвид всичко, което досега ни е показал той, съвсем на място ни се струва изказването на самия Хоакин Финикс пред Empire, че "Наполеон" е изживяване, погледаното през очите на Ридли Скот.

Споразумението между Хоакин Финикс и Ванеса Кърби за снимките на "Наполеон"

Удряне, дърпане и изнендващи целувки - споразумението между Хоакин Финикс и Ванеса Кърби за "Наполеон"

Актьорите са дали всичко от себе си

А колкото до играта на Финикс, който спечели Оскар с ролята си в "Жокера", ще кажем само, че едва ли представянето му в "Наполеон" ще му донесе същата радост след няколко месеца, когато се раздават наградите.

"Наполеон" е по кината от 24 ноември