Мишел Уибово е творец от години. Добива популярност във Великобритания, след като медиите представят нестандартната ѝ работа. А отчасти тя се състои и от пресъздаването на емблематични за страната образи като кралица Елизабет Втора, принц Уилям и замъка "Хогуортс" от историите за Хари Потър. Нетипичното в изкуството ѝ е, че е направено с помощта на сладкарски продукти.

"Хари Потър", 20-ата годишнина от излизането на първия филм, Хогуортс и уникалната торта, създадена по случая

Магичната торта за юбилея на Хари Потър

Сладко вълшебство

Въображението на британката с азиатски корени, която живее в Хейуърдс Хийт, Западен Съсекс, обаче я подтиква да се насочи и към творчеството със солени храни. Така се появяват малките ѝ скулптури, изработени от суши.

По повод Международния ден на сушито Мишел Уибово открива еднодневна изложба в галерия CasildART в Лондон, където представя новите си творения. Всички те представляват скулптури на главите на известни британци, направени от автентични японски суши съставки като суши ориз, пушена сьомга и маринован джинджифил.

Сред популярните личности, които художничката е изобразила, са изпълнители като Елтън Джон, Ед Шийрън, актьорът Бенедикт Къмбърбач, както и английските футболисти Хари Кейн и Букайо Сака. Всяко "знаменито суши изделие" е с размери 18 см. височина и 10 см. ширина (или приблизително колкото грейпфрут).

"Свикнала съм да създавам скулптури от нетрадиционни материали, но работата със съставки за суши беше съвсем друга. Беше наистина завладяващо да видя колко съставки има за приготвяне на суши и как те могат да се използват за създаване на сложни детайли за лицето и косата", издава Мишел Уибово за работния процес, който също така ѝ е отнел 120 часа, за да създаде поредицата суши скулптури на популярни британци.

Летисия Ки - жената, която превръща косата си в истинско изкуство

Летисия Ки - жената, която превръща косата си в истинско изкуство

Тя е смела, ексцентрична и има силно послание

Тя е създала скулптурите с продукти на Yutaka - японска марка, която е предоставила необходимите съставки, уточняват BBC. И цитират думите на британката, че се надява "хората да намерят портретите също толкова забавни", колкото и самата тя.