Съществува ли златната среда? Ами идеалният баланс в живота? Изобщо постижимо ли е съвършенството на живота?

"При закрити врати”, Жан-Пол Сартр, Стоян Радев и новата премиера в Театър “Възраждане”

Защо “Адът - това са другите”

Новото представление, с което дешифрираме мисълта на Сартр

Това са все въпроси, които разкриват склонността на човека да се терзае и да философства. Две състояния, в които често изпадаме, обикновено когато сме потиснати.

И ако трябва да си признаем, съвременният свят ни дава доста причини да се чувстваме точно по този начин. В същото време обаче непрекъснато ни се напомня, че трябва да търсим баланса, златната среда, онова съвършенство на живота, което може би най-накрая би успокоило недоволното ни съзнание.

Снимка 595934

Източник: Театрална работилница “Сфумато”

Според един цитат от "Червената книга" на Карл Густав Юнг "Съвършенството на живота изисква равновесие със смъртта." Според швейцареца щом човек не иска да живее, то значи той не иска и да умира.

Писателят Франц Кафка също стига да едно друго тъжно заключение. По неговите думи пък първият признак, че разбираме живота, е желанието ни да умрем.

И за да не звучи всичко казано дотук съвсем нихилистично, лъч надежда ни дават думите на австрийския психиатър Виктор Франкъл: "Светът е в лошо състояние, но всичко ще стане още по-лошо, ако всеки от нас не направи най-доброто, на което е способен."

Снимка 595935

Източник: Театрална работилница “Сфумато”

Някъде между разсъжденията по всички тези философски мисли се очертава една "Междинна зона", в която на фокус, разбира се, сме ние, хората. В нея се колебаем между срама и гордостта, страха и смелостта, съмнението и решителността. Между безсмислието и смисъла, разрушението и съзиданието, принизяването и възвисяването, живота и смъртта.

Снимка 595933

Източник: Театрална работилница “Сфумато”

Това са темите, които вълнуват екипа на премиерното представление на Театрална работилница "Сфумато", озаглавено именно "Междинна зона". Автор на текста е съвременната българска драматуржка Теодора Георгиева, а режисурата е на Любомир Колаксъзов. Заедно с тях по постановката работят композиторът Христо Намлиев и хореографката Ивет Лазарова - Торосян. В главните роли пък ще видим актьорите Славена Зайкова, Елена Дечева и Илиян Нонов.

“С гръб към залеза”, Яна Борисова, Димитър Коцев-Шошо, Александра Сърчаджиева и новата премиера в Театър “Сълза и смях”

Когато и тъгата има красива страна

“С гръб към залеза” - една ужасно нежна и страшно смешна история

Премиерата на "Междинна зона" е на 24.11. (четвъртък) от 19 ч. в Театрална работилница "Сфумато".

Следващите дати на представлението са 14.12. (сряда) и 29.12. (четвъртък), а цялата информация е тук.