Вероятно сме чували мисълта на известния философ Жан-Пол Сартр: "Адът - това са другите". Мисъл, която през годините мнозина са се опитвали да дешифрират, включително и хората, посветени на изкуството.

“Виктория”, Йордан Славейков, Деница Даринова и новата премиера в I Am Studio

За любовта, която не познава граници

Какво ще ни разкаже “Виктория” в I Am Studio

Още един прочит на "При закрити врата", пиесата на французина, поставена за първи път през 1944 г. в Париж, ще можем да видим на сцената на театър "Възраждане". Премиерата на "При закрити врати" е на 17 ноември.

Новото представление, режисирано от Стоян Радев, обобщава човешката участ чрез популярната фраза "Адът - това са другите", която ще чуем директно от театралната сцена.

За режисьора е характерно на преден план в постановките си да извежда темата за чистия човешки смисъл, която ще бъде фокус и в "При закрити врати". Иначе екзистенциалната тема съвсем точно отговаря на нещо много познато на хората - нуждата да се говори за съществените теми в един свят, който обаче се опитва да ги забрави. За Сартр екзистенциализмът е хуманизъм и с това е потвърдена позицията на автора. Въпреки очакванията за сериозност, спектакълът не наранява, дори напротив - той лекува и дори освобождава.

"Ние ви каним на театър. Театърът не е разсъждение, а преживяване. Театърът е откровение. Не просто посочване на проблем, а лекуващо случване, проумяване и изричане. Защо иначе един философ би писал пиеси?", споделя режисьорът Стоян Радев за премиерното представление.

По думите му, адът на съвремието се крие в нарасналото травмиращо противопоставяне между хората. Как изглежда този социален феномен, представен на сцена, ще ни покажат актьорите Виттория Николова, Мариана Жикич и Йордан Ръсин.

Освен тях и режисьорът Стоян Радев, по представлението работят още сценографът Никола Тороманов, композиторът Емилиян Гацов и хореографът Теодора Попова.

“Неведение”, Албена Ставрева и новата премиера в Народен театър “Иван Вазов”

Как цял един живот се побира в кибритена кутия

За смешното и тъжното в едно “Неведение"

Премиерата на "При закрити врати" е на 17.11. (четвъртък) от 19 ч. в театър "Възраждане".

Следващите дати на представлението са 18.11. (петък), 6.12. (вторник) и 23.12. (петък), а цялата информация е тук.