Вече и баба знае, че най-актуалната социална мрежа в момента е TikTok, а тенденциите там се раждат и разпространяват за часове. Една от последните такива е чаят от маруля, който много от потребителите твърдят, че им помага да спят.

Една от първите споделили го е Shapla_11, а видеото й вече има над 7.2 милиона гледания. Тя добавя и ментов чай към запарените листа маруля за вкус и десет минути по-късно твърди, че наистина й се е доспало и си ляга.

От IFLScience решават да проверят възможно ли е този вид салата наистина да има такъв ефект и краткият отговор е: "Не". Заблудата вероятно е тръгнала от научно изследване от 2017 г., което проверя връзката между консумацията на семена от салата ромен и заспиването при мишките.

Самите опити се състоят в даване на седативи на мишките в комбинация със семената, за да се види дали се променя продължителността на съня им. Семената и листата на салатата ромен съдържат лактуцин, който е възможно да има такъв ефект.

От IFLScience обаче уточняват, че на мишките са били дадени между 80 и 160 мг екстракт, който при човек със средно тегло около 62 кг. би трябвало да се равнява на почти 10 гр. - нещо, което няма как да постигнем със заливането на марулята с гореща вода.

Според Центъра за изучаване на съня към Колумбийския университет, най-вероятно TikTok потребителите, "заспали" след чая от маруля, страдат от плацебо ефект.