Марс продължава да е загадка за изследователите и за нас, обикновените хора, но интересът към планетата не спира да расте. Проучванията са едно след друго, а основната цел е само една - да се установи дали има условия за живот.

Марс, наличието на десетки езера и новото интересно откритие на учените

Мистерията с подводните езера на Марс

Има ли вода на Червената планета или не

Едно от последните вълнуващи за научната общност открития бе свързано с възможността под повърхността на Марс да има мрежа от подземни свърхсолени езера, което пък да значи, че някога са съществували форми на живот. Този сценарий бе определен като голяма изненада, защото досега се смяташе, че там е имало вода само под формата на лед.

Ентусиазмът обаче бързо бе попарен от ново изследване по въпроса, което ни показва по-различна истина.

Снимка 541579

Източник: iStock

Яркото отражение, открито от радар под южния полюс на Марс, може да не е от подземно езеро, както се смяташе досега, а от залежи от глина, твърдят учени от Йоркския университет в Торонто.

Според водещия автор на изследването Исак Смит, за да се образува и поддържа вода в течна форма в тази част на Марс, са необходими огромни количества топлина и сол, каквито не е известно да има там, предава Live Science.

А глинените минерали, чието наличие на южния полюс на Червената планета е отдавна доказано, биха могли съвсем логично да обяснят отразената от радара MARSIS светлина. 

Илон Мъск, кацането на Марс и какви са прогнозите на милиардера

Предупреждението на Илон Мъск за Марс

Не е шега работа

Истината все още е някъде там и учените тепърва имат да правят още много изследвания, подкрепени и от космическата техника, която се изпраща до Марс. А ние се надяваме скоро да имаме категоричен отговор с неоспорими доказателства дали на Червената планета има или е имало вода.