В последните дни със сигурност навсякъде около нас чуваме хора, които се оплакват от студа. Да, промените в климата направиха трудни зa понасяне и един -10°C, но има места по света, на които това си е една доста висока температура. И там животът тече по съвсем различен начин.

Студеното време и рисковете за здравето ни, които носи

5 риска за здравето от студеното време

Не само неприятно, но и опасно

Докато учени и лекари препоръчват да избягваме тежката физическа кативност на открито при минусови температури, в сибирския град Оймякон и тази година се проведе традиционният маратон "Полюсът на студа".

Той е известен като най-екстремния и мразовит в света и това никак не е случайно - този път температурите паднаха до -55°C. А Оймякон се определя като населеното място с най-ниски постоянни температури.

Това обаче не успя да стресне или да откаже 38-те участници от различни точки на света, които се включиха в дългата цели 42 километра надпревара. И основното предизвикателство пред тях и волята им очаква бе не дългото разстояние, а студът и рискът от измръзване, въпреки непрекъснатото движение.

Победителят Константин Драгунов успя да прекрачи финалната права след три часа и седем минути.

24-годишният студент е срещнал не една и две трудности по пътя си - например по едно време се е загубил и се е отклонил от трасето, което е носело риск да измръзне в пустошта. Освен това веждите му са замръзнали, а след финиширането е загубил съзнание, предава The Mirror.

Тренировките на открито, студът и влияят ли зимните температури на изгарянето на калории

Защо да спортуваме на студено

Канадски учени ни дават примамлива причина

Драгунов разбира от първо лице какво са имали предвид всички, които са го предупреждавали, че маратонът е "непредсказуем". Той посвещава победата си на своя дядо, който е починал наскоро. И победителят, както и най-бързата жена в състезанието, са жители на съседни райони и са свикнали със студа като начин на живот, което със сигурност им дава голяма преднина пред останалите участници.