Бивш парашутист от ВВС, който бива тежко ранен, след като стъпва на мина в Афганистан, постави световен рекорд, като пробяга седем маратона на седем континента за седем дни. И то за трети път.

Кейти Сара, "Седем - седем" и невероятното постижение на една жена в алпинизма

Жената, покорила върха на всеки континент

Коя е Кейти Сара

36-годишният Люк Уигман се опасява, че никога повече няма да ходи, след като краката му буквално са разкъсани и тялото му е покрито с шрапнели, когато стъпва върху талибанско самоделно взирвно устройство, докато служи в разкъсвания от война Афганистан през 2011 г.

Но преди броени дни пристига у дома в окръг Дърам, след като успява да пробяга седем маратона само за седмица. В това число влизат маратоните в Антарктика, Кейптаун, Пърт, Дубай, Мадрид, Форталеза в Бразилия и финишира в Маями. Пет от тях са ултрамаратони на разстояние 50 км. Уигман всъщност е първият, който постига това и то за трети път. Прави го, след като години наред след нараняванията се подлага на рехабилитация.

Говорейки за скорошното си постижение, Уигман, сега съветник по военните пенсии и компенсации, казва: "Да го направя три пъти, просто се чувствам като най-щастливия човек на света. И да мисля, че съм постигнал това след всичко, през което съм преминал в живота, е страхотно чувство. Трудно е да се опише с думи колко невероятно се чувствам. Просто е сюреалистично."

Първото такова постижение на Уигман  преди години му позволява да събере 1 милион британски лири за завършването на Центъра за рехабилитация на отбраната, разположен близо до Лъфбъроу. Като част от работата му на посланик на Програмата на Националния център за рехабилитация на Министерството на отбраната, той ревностно отстоява и защитава значението на рехабилитацията за тези, които са претърпели променящи живота наранявания в Ирак и Афганистан, отбелязват от Daily Mail.

"Аз съм само един пример от много... Хората в рехабилитационния център свършиха толкова добра работа и буквално ме върнаха към живота, след като стъпих на скрита бомба. Мога да правя тези неща с живота си, мога буквално да пробягам маратони на Северния полюс. Ако погледнете количеството военни ветерани, които са преминали през това ниво на рехабилитация, има много от тях, които се справят невероятно добре в живота, имат много успешни кариери и имат удивителни физически постижения."

Маратон, Чен и китаецът, който пробяга цял маратон, докато пуши

Да пробягаш 42 км, пушейки през цялото време

На това се казва запален пушач

Люк Уигман разяснява, че всяка година в предизвикателството да пробягат всичките седем мараотона на седем континента за седем дни участват приблизително 50 "луди" човека. Американка, която финишира час след него, стана вторият човек, изпълнил предизвикателството три пъти.

"Ако някой, който преминава през труден период след сложна контузия, може да проследи моята история или да види какво съм направил, това може би ще му даде малко повече вяра в него самия за това какво би могъл да постигне. Защото всички имаме невероятен потенциал да правим невероятни неща."