Да станеш жертва на сериен убиец и изнасилвач, и да успееш да останеш жив, е нещо, което те жигосва за цял живот. Това именно се случва и на американката Луис Гибсън. Тя следва изящни изкуства, но един ден, когато е на 21 години, е нападната. Като по чудо оцелява със сериозни наранявания, а след това предприема кардинална промяна.

Кристина Малън - жената, която въпреки парализата има успешна кариера и е грижовна майка

Тя страда от парализа и върши всичко с краката си, но има успешна кариера и е грижовна майка

Кристина Малън е истински вдъхновяваща жена

От Лос Анджелис се мести в Хюстън и вместо в някоя галерия, кандидатства за работа в местно полицейско управление. А задачата, която й възлагат, е да прави фотороботи на престъпници на базата на показанията на жертви и свидетели.

И това се превръща не просто в нейно задължение, а и в призвание - защото не иска никой да остане безнаказан. А най-голямото признание, което получава за труда си, е рекордът на Гинес от февруари тази година - за най-много идентифицирани престъпници благодарение на скиците й - цели 1313.

На пръв поглед, това може да е само число, но ако се замислим колко съдби е спасила от несправедливост, както и колко живота от евентуални бъдещи престъпления, травми за цял живот и дори смърт, ще разберем колко важни са наистина нейните скици.

Луис Гибсън никога не е крила, че е "пристрастена" към улавянето на престъпници, което със сигурност има връзка и с ужасната случка в миналото й. И е категорична, че изображенията, създавани от изкуствен интелект, никога не могат да заменят нейните фотороби или тези, създадени от ръката на друг човек. Затова е сигурна, че тези, които наследят нейния занаят след пенсионирането й преди три години, никога няма да останат без работа.

А ако самата тя не бе станала жертва на един от тях, вероятно никога нямаше да реши да се занимава точно с това и да спаси много други от възможността да бъдат на нейно място. Освен като художник, тя е станала и много умела в работата с психиката на жертвите и успява да ги предразположи, за да вземе максимум информация от тях. Все пак се занимава с това от 1982 г. - със сигурност има сериозен опит зад гърба си.

Бил Козби, Ар Кели, Lil' Kim, Мик Джагър, Крис Браун - известни личности, които били в затвора

Когато звездите нарушават закона

Известни личности, които са били в затвора

Луис Гибсън е истински горда от спечелени рекорд на Гинес не толкова заради личното признание, а защото то дава легитимност на нейната професия и доказва на хората, че фотороботът всъщност може да бъде ключов за разкриването на едно престъпление - особено ако го е нарисувала точно тя.