Кристина Малън е едва на 22, тъкмо завършила колеж и започнала работа на пълен работен ден, когато усеща, че започва да изпитва затруднения да пише на компютъра си. В следващите няколко месеца и години тя продължава все повече да губи способността да движи пръстите, лактите и раменете си. В крайна сметка лекарите я диагностицират с неврологично заболяване.

Аня Кристофсен, Champion Health Agency, VACTERL и какво е да се родиш с толкова много увреждания

Лекарите я отписват още преди да се роди, но днес тя е успешен модел и активист

Историята на Аня Кристофсен

"Лекарите смятат, че моят случай е изключително рядък. Знам само за още един човек, който страда от същото заболяване. Живея всеки ден, без да знам дали няма да загубя способността си да използвам и краката си или няма да мога да пия или ям. Затова просто се опитвам да използвам всеки един ден, за да повлияя върху живота на другите", споделя жената, която днес е в началото на 30-те си години.

Тя и съпругът ѝ Джейми решават, че един от начините да постигнат тази цел е да си имат дете, което да отгледат и възпитат с разбирането, че всички хора трябва да работят в екип, за да помагат на другите.

Преди да роди, Кристина се научава да използва краката си така, че да може да се справя със задачите сама.

"С течение на времето просто се опитвах да боравя с неща, да го правя с краката си, да пиша на компютър, да пиша текстови съобщения, защото все пак трябваше да отговарям на приятелите си, трябваше и да си направя косата и грима. Трябваше да продължа да съм част от обществото, първо заради себе си, за да се наслаждавам наистина на живота, и второ, заради другите хора с увреждания, за да разберат, че с нужната подкрепа и с правилната помощ, могат да живеят пълноценен живот", споделя тя пред People.

Напълно решена да си има дете, Кристина първо обмисля как ще може да се грижи за него. Запознава се и с различни истории, колкото и малко да се оказват всъщност те, на други майки с увреждания.

"Просто бях наистина готова да приема тази борба", допълва жената.

Тя е вече майка на почти двегодишната Марго. И казва с увереност, че може да полага необходимите грижи за момиченцето си и да сменя памперсите му с краката си, както може и да се грижи за себе си, като се къпе, мие си зъбите, гримира се, храни се сама, готви и чисти.

Кристина не крие, че се сблъсква с ограничения по отношение на възможностите си да прави различни активности с дъщеричката си, както и с предразсъдъци от страна на хората. Не оставя обаче тези неща да ѝ влияят негативно. Освен това тя напълно разчита и на подкрепата и помощта на съпруга си и бавачката им.

Още по-забележителното в случая на Кристина е, че освен, че е приела и се е научила да живее със заболяването си и е отдадена майка, тя е и успешен професионалист в работата си. А компанията, в която работи не е коя да е, а Microsoft. И освен че работи на пълен работен ден, тя заема висока длъжност, която съчетава уменията и опита ѝ в сферата на технологиите и дизайна.

Арън Филип - транссексуалният модел с увреждания и уверените му стъпки в модната индустрия

Моделът в инвалидна количка, който иска да промени модната индустрия

Когато табутата изчезват едно по едно

Колкото до времето, в което не е ангажирана с работа или домашни задължения, младата майка споделя, че посвещава на мисията да разпространява осведомеността и приемствеността към хората с увреждания в собствената си общност в Ню Йорк, където живее.