Безспорен факт е, че в спорта има много примери за спортисти, които не просто например тичат по някаква си топка, за да изкарват милиони, а са модел за подражание на всички фенове (малки и големи).

Садио Мане, престоят му в болница в Камерун и как е платил лечението на дете

Шампион и на терена, и извън него

Садио Мане с поредна благородна постъпка

Садио Мане е може би един от най-добрите примери за това. Но не всички спортисти и в случая футболисти винаги могат да бъдат давани за пример. И тук дори не визираме приетото у нас мнение за футболистите и дискотеките.

Курт Зума в момента е футболист на английския Уест Хем, като преди това французинът играеше за отборите на Евертън, Стоук Сити и Челси. 27-годишният френски национал обаче се забърка в доста сериозни неприятности.

В социалните мрежи беше разпространено видео, заснето от брата на футболиста, в което се вижда как Курт Зума хвърля котката си и я рита във въздуха. След това пък гони друга из къщата, за да ѝ даде още от същото.

Не е ясно какво е предизвикало агресията на Зума спрямо животните, но видеото много бързо се разпространи в социалните мрежи и предизвика неприятности за французина. Освен недоволството на фенове от действията му има и друго.

Според Mirror, след като видеото доби популярност е достигнало и до adidas, които са взели решение да прекратят партньорските си отношение с Курт Зума. Vitality, които са един от основните спонсори на Уест Хем, пък са възнегодували срещу решението на клуба да пусне в игра футболиста само ден след появата на кадрите.

От клуба реагираха като глобиха футболиста с две седмични заплати, което е около 250 000 паунда. Тези пари ще бъдат дарени на организации, които се борят за хуманно отношение към животните. От Кралското дружество за превенция на жестокостта към животни (RSPCA) са реагирали бързо и двете котки, малтретирани от Курт Зума, са под техните грижи.

Лукас Подолски, Горник Забже и обещеанието, което футболистът най-после спази

Романтиката във футбола е (все още) жива

Защо Лукас Подолски се завърна в Полша

Но най-лошото в случая са не негативните, които ще понесе Зума, а фактът, че дава лош пример. И мисленето, че какво толкова е станало, всеки сигурно някога е ритал котка, е точно толкова проблемно, колкото и самото действие.