Лукас Подолски не е с реномето на Кристиано Роналдо и Лео Меси, но пък кариерата му е не по-малко забележителна и изпълнена с трофеи. 

Лео Меси, присъединяването му към ПСЖ и ефектът, който се наблюдава

Ефектът Лео Меси

Феновете сигурно са полудели

Германският футболист с полски корени може да се похвали с цели 13 спечелени титли. Сред тях може би най-впечатляваща е купата от Световното първенство от 2014 г., като един път е ставал и шампион на Германия с екипа на Байерн Мюнхен.

За доста дългата си и пъстра кариера Подолски е играл за повече от 10 отбора. Сред тях впечатление правят, освен Байерн - Арсенал, Интер, Галатасарай и тимът на сърцето му - Кьолн.

Последно 36-годишният футболист се подвизаваше в Турция с екипа на Анталияспор, но от няколко седмици има нов отбор - Горник Забже. Полският опашкар има славна история, като е ставал шампион цели 14 пъти, но за последно е вдигал купата преди повече от 30 години. Просто падането на комунизма в страната не му се е отразило добре.

С Лукас Подолски в състава си определено може да мечтае за титла, но не това е интересното в историята. Въпросът е защо футболист от ранга на бившия немски национал отива в отбор без претенции и сериозни финансови възможности.

Отговорът е доста романтичен и няма как да не се хареса на истинските фенове на футбола и спорта като цяло. Става дума за едно обещание, което Подолски е дал на покойната си баба Зофия. Той й е дал дума, че към края на кариерата си ще се върне в Полша и ще играе за Горник Забже.

Обещание, което изглеждаше, че няма да спази, защото трансферите му винаги го отвеждаха далеч от страната. Но в крайна сметка футболистът показа, че е човек на честта и удържа на думата си.

Според BBC, баба му е починала през 2019 г., така че няма да успее да се порадва на внучето си с екипа на Горник. Всъщност, Лукас Подолски пише в профила си в Instagram по адрес на баба си, че именно нейна е заслугата за човека, в който той се е превърнал.

Казва, че като бил малък е играл футбол с нея и тя винаги е вярвала в него и мечтите му. "И заедно спечелихме медала на световен шампион", пише още Подолски.

Токио 2021, Бен Уитакър, решението му да сложи медала в джоба си и кога британците ще се научат да губят

Медал в джоба или кога британците ще се научат да губят

Боксьорът Бен Уитакър не знае как да губи

Колко голям човек е Лукъс показа и с посещението си при един истински фен на Горник Забже - възрастната госпожа Малгожата. Тя подкрепя отбора от 1948 г. и е сред редовните посетители на мачовете Горник.

Той просто последва сърцето си... Няма друго обяснение за трансфера му, освен това, защото отново според BBC е отхвърлил оферта от Мексико за двегодишен договор на стойност три милиона евро.

С този си ход Лукас Подолски показа, че романтиката във футбола е все още жива, макар и смъртно ранена...