На 6 февруари се навършиха точно 70 години от възкачването на кралица Елизабет Втора на престола - единственият британски монарх, задържал се толкова дълго начело. А историята й определено заслужава да бъде разказана.

Кралица Елизабет Втора, Sandringham Ketchup, кралският кетчуп и коя е една от любимите храни на монарха

Как да ядем бургери като кралицата

Кралският двор разкри тайната съставка

Елизабет Александра Мери Уиндзор е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. Тя се ражда по време на управлението на дядо си Джордж V, на когото е трети престолонаследник след чичо си (принца на Уелс Едуард VIII) и баща си.

Никой не очаква тя да стане кралица един ден, защото чичо й е много млад. Скоро след като се възкачва на престола обаче, той взима решението да абдикира от властта, за да последва сърцето си и да се омъжи за разведената Уолис Симпсън (английската църква не позволява брак след развод). Така бащата на Елизабет става новият крал.

През Втората световна война започват и първите й публични изяви. Парламентът променя закона, така че тя да може да заеме длъжност като един от петте държавни съветници, които заместват краля при болест или пътуване. Става и офицер в Женския спомагателен териториален корпус.

През 1947 г., когато е на 21, Елизабет се сгодява за далечния си братовчед Филип Гръцки. Той се отказва от всичките си титли и военни признания, за да могат да сключат брак на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство. 

През 1951 г. здравето на Джордж VI се влошава и неговата дъщеря Елизабет все по-често го замества на публични събития. И така до 6 февруари 1952 г., когато тя и съпругът й са в Кения и до тях достига новината за смъртта на краля. С нея тя автоматично става новата британска кралица. 

Официалната коронация на кралица Елизабет Втора е на 2 юни 1953 г., малко след смъртта на кралица Мери. Тя официално става държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Общността на нациите (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия), глава на Общността на нациите, върховен управител на Църквата на Англия и главнокомандващ британските въоръжени сили, въпреки че вече повече от година изпълнява тези функции.

През десетилетията начело на монархията Елизабет Втора се сблъсква с какви ли не предизвикателства - от края на Британската империя, появата на мултикултурализма, възхода на международния тероризъм до Brexit и пандемията от COVID-19.

Въпреки всички промени, тя отстоява своите твърди позиции, защитава интереса на Обединеното кралство, остава строг надзирател на случващото се в политическия свят и междувременно владее до съвършенство меката дипломация. А за много британци е просто любимата и винаги усмихната баба с ярките тоалети.

По време на нейните 70 години като монарх се сменят 14 министър-председатели на Великобритания. Тя се е срещала с цели 13 президента на САЩ. Всяка година присъства на тържественото откриване на парламента. И независимо какво се случва в живота й, дори да е останала без любимия си съпруг, тя винаги е там, където трябва да бъде. И всички уважават нейната отдаденост към дълга, който е поела.

Разбира се, и Елизабет Втора е имала своите трудни моменти, когато я застига хорското недоволство. В началото на 90-те години на миналия век зачестяват критиките към огромното й състояние и факта, че не плаща данъци. Така през 1992 г. тя става първият монарх от 30-те години, които внася суми на държавата.

Не са малко и хората, които пряко или непряко я обвиняват за смъртта на принцеса Даяна. А в последните години й се налага да се справя с критиките заради скандалите с Мегзит и обвиненията в сексуално насилие към сина й принц Андрю. Но сме сигурни, че Елизабет Втора знае как да излезе от всяка ситуация по възможно най-добрия начин.

Принц Хари, принц Андрю и поредното наказание, което им наложи кралица Елизабет Втора

Нови санкции за принц Хари и принц Андрю

Кой каквото си е заслужил

А 2022 г. ще мине под знака на пищните тържества за платинения юбилей на британската кралица. Основната част от тях са планирани за началото на юни, когато всички граждани на Острова ще получат още два почивни дни, а натоварената програма на двореца включва разнообразни събития, които ще бъдат наблюдавания от милиони по целия свят.