Не сме сигурно защо, но когато кажем люта чушка, първосигнално се сещаме за Мексико. Може би защото страната е известна с отглеждането и страстта към лютото, с лютата храна и с горещия темперамент на мексиканците...

Люто, по-люто, най-люто - Славена Родинова от ферма за люти чушки Hot Farm

Люто, по-люто, най-люто - Славена Родинова от Hot Farm

Младият предприемач за лютите чушки, за семейния бизнес и с какво се отличават продуктите на лютата им ферма

Разбира се, в България също си имаме люти чушки. Имаме си и много хора, които обичат да ги похапват. Hot Farm пък е една от фермите у нас, които произвеждат люти чушки от най-различни сортове. И именно те се похвалиха, че са създали нов местен сорт, който бие всички останали.

Името му е "Български дух", създаден е от Христо Родинов и е пригоден към сезоните у нас. За него от Hot Farm твърдят, че именно е и най-лютата българска чушка.

Снимка 670455

Източник: Hot Farm

По принцип лютивостта на чушките се измерва по скалата на Сковил. Така по нейните стойности една от най-лютите чушки в света е "Каролина Рийпър", която се определя на около 2 200 000 сковила, но пък тя не вирее по нашите географски ширини.

Новият български сорт може да се похвали с цели 200 000 сковила. А за да разберем колко точно люта е тази чушка, без да сме я опитвали, ще направим сравнение с друг традиционен за нашите ширини сорт - "Български морков". Неговата лютивост е между 15 000 - 30 000 сковила.

За разлика от "Каролина Кипър", "Български дух" е създаден и култивиран в България, така че е приспособен за отглеждане тук. От Hot Farm казват, че структурата на растението е подобна на типичните български люти чушки, но формата на плода е различна и по-екзотична.

Снимка 670454

Източник: Hot Farm

Освен много люта, "Български Дух" е със силен цитрусов аромат. Култивирането на сорта е отнело шест години и е кръстоска между "Тринидад Моруга Скорпион" и "Червено Хабанеро". Най-подходящото време за засяването на "Български дух" е между януари и март, а люти чушки могат да се берат между юни и декември в оранжерии. На открито - между юли и октомври.

Да потушим пожара - какво да пием, ако ядем много люто

Да потушим пожара - какво да пием, ако ядем много люто

И какво няма да ни помогне

"Исках да създам сорт, с който да провокирам себе си и всички онези българи, чиито люти чушки грам не са им люти. Исках да създам чушка, която да е изключително люта, но да е много по-добивна от най-лютата чушка в света", казва създателят на "Български дух" Христо Родинов.