Дори да обичаме пикантни храни, със сигурност ни се е случвало да прекаляваме с количествата и резултатът не закъснява - в устата ни се разразява пожар, който се чудим как най-бързо и ефективно да потушим. И ако инстинктивно посягаме към чашата с вода (особено студена), трябва да знаем, че това няма да ни помогне - дори напротив.
Има по-ефикасни начини да се справим с последствията от консумацията на люто. Кои са най-подходящите с напитки в комбинация с пикантни храни, разкриват учени от Swinburne University.
Лютият вкус се дължи на вещества, наречени капсациноиди. Те нямат свойството да загряват физически устната кухина, но за сметка на това предизвикват подобно чувство заради реакция с рецепторите там, които изпращат сигнал до мозъка, че ядем нещо люто. И единственият начин да спрем тази реакция е като отмием капсацина.
Източник: iStock
Проблемът е, че веществото има хидрофобна молекула и не се смесва с водата. Затова и с нея не можем да постигнем ефекта на облекчение. То може да е само моментно, докато я пием, а след това отново ще ни люти доста.
Затова по-добрият избор са напитки, които също са хидрофобни - не се сливат с водата. Това е например прясното мляко, което доста ефективно се справя със задачата. То съдържа хидрофобни мазнини, които разграждат капсацина и помагат за неговото отмиване. Казеинът в млякото също действа като противоотрова на лютото.
Източник: iStock
Същото може да се каже и за олиото, и за зехтина, но те далеч не са толкова приятни за директна консумация. Е, сладоледът е друга работа - той хем е студен, хем съдържа млечни продукти и мазнини, които го правят ефективен срещу лютото, пише Daily Mail.
За съжаление на мнозина, студената бира също няма да ни свърши работа. Известно е, че капсацините се разграждат в алкохол, но в тази напитка той е в прекалено малко количество, за разлика от водата.