Класическият коктейл Bloody Mary е сред малкото алкохолни миксове, които не се препоръчват след залез слънце. Той е отличен лек за махмурлук. Или "класически пример за комбиниране в една отвара както на отровата, така и на противоотровата", пише Дейвид Ембъри през 1951 г.
Като изключим главния герой в кървавата на цвят напитка - водката, комбинацията от всички останали продукти в нея е чудесна за един здравословен старт на деня.
Освен това, коктейлът дава и широко поле за изява на барманите, всеки от които добавя свой елемент, но без да губи от характера й. Ето как го приготвят колегите от Robb Report:
Какво ни трябва
- 45 г водка
- 85-110 г доматен сок, на вкус
- 1/2 или 1 ч. л. хрян на вкус
- 1/4 ч. ч. сос Уорчестър
- 15 г лимонов сок
- няколко капки чили сос, на вкус
- 2 щипки черен пипер
- 1 щипка сол
- 1 щипка целина
Какво ги правим
Напълваме две високи чаши с кубчета лед и първо смесваме всички съставки в едната, а после започваме да преливаме течността от едната в другата (около 5-6 пъти), за да се смесят хубаво всички участници в нея. Гарнираме със стръкове целина и сме готови.