Месец март във филмово отношение винаги минава под знака на София Филм Фест и съпътстващата го програма. И все пак има няколко заглавия, които заслужават внимание и в традиционните кина.

"Дюн: Част втора" - какво да очакваме от филма на Дени Вилньов с Тимъти Шаламе и Зендая

Какво да очакваме от "Дюн: Част втора" с Тимъти Шаламе и Зендая

Втората половина на научно-фантастичния епос на Дени Вилньов е зашеметяващ спектакъл

"Дюн: Втора част"

Дългоочакваната втора част на прочита на Дени Вилньов на епоса, направил Франк Хърбърт един от най-великите фантасти за всички времена, вече е тук. Мащабна и амбициозна, тя разполага с почти 3 часа, за да ни пренесе в битката между фремените и династията Харконен. Без да изпадаме в подробности ще кажем, че е добре да обърнем внимание не само на сюжета, но и на операторската работа, както и на твърде звездния актьорски състав, в който има двама носители на Оскар - Хавиер Бардем и Кристофър Уокън, и петима номинирани за Оскар - Тимъти Шаламе, Джош Бролин, Остин Бътлър, Флорънс Пю и Шарлот Рамплинг.

От 1 март

"Обетованата земя"

Филмът на Николай Арсел беше официалното предложение на Дания за "Оскар" за чуждестранен филм. Историята ни връща в XVIII век, когато Лудвик Кален - син на благородник и слугиня, решава да се противопостави на предначертания си статут и да постигне нещо с живота си. Смята да го направи, като култивира дивата пустош на Ютланд - отколешна мечта на крал Фредерик Пети. Кален ще трябва да се бори не само с природата, но и с бродещи разбойници и други препятствие. Две са нещата, които ни убеждават да гледаме "Обетованата земя" - филмът е заснет с атмосферата на уестърн, а в главната роля е Мадс Микелсен.

От 1 март

"Зона на интерес"

Темата за Холокоста едва ли скоро ще спре да е актуална, особено на фона на политическата обстановка в света в момента. Режисьорът Джонатан Глейзър обаче намира доста нетрадиционна гледна точка към нея. Той решава да ни разкаже за коменданта на лагера Аушвиц Рудолф Хьос, съпругата му Хедвиг и семейството им, които се опитват да изградят живота, за който мечтаят - къща с идилична градина, залепени до оградите от бодлива тел на лагера. "Зона на интерес" е с участието на Сандра Хюлер, която тази година взе доста награди за участието си в друг филм - "Анатомия на едно падане". Филмът на Глейзър е носител на Голямата награда в Кан, две награди БАФТА, и се бори за Оскар за чуждоезичен филм.

От 8 март

"Непорочна"

Маскиран като психологически трилър, филмът на Андрю Лобъл е по-скоро история на ужасите в стилистика, която странно ни напомня на филмите от видеотеките през 90-те. Сидни Суийни в главната роля обаче е способно да компенсира всякакви режисьорски недъзи. Особено когато е в ролята на монахинята Сесилия, постъпила в идиличен и уважаван италиански манастир. Докато броди из коридорите му, тя усеща зловещо присъствие и ще трябва да се изправи срещу най-големите си страхове. А скоро ще открие, че е заченала непорочно... Но дали наистина е така?

От 22 март

Сидни Суийни като монахиня в Immaculate - първи трейлър на филма на ужасите

Сидни Суийни като монахиня

Първи трейлър на Immaculate

"Годзила и Конг: Нова империя"

Време е да загреем и за летните блокбъстъри със сюжет, който ще помним само за минутите, които сме прекарали в киносалона. В това, разбира се, няма нищо лошо. Особено щом е подплатено с впечатляващи визуални ефекти. Древните чудовища Годзила и Кинг Конг се изправят отново едно срещу друго, докато хората изследват историята им и откриват, че произходът им е свързан.

От 29 март

"Минали животи"

Този месец на голям екран излиза още едно заглавие, номинирано за Оскар за чуждоезичен филм. Режисьорката Селин Сонг проследява отношенията на На Йонг и Хае Сунг - момиче и момче, които са най-добри приятели в училище. На обаче се мести с родителите си в Канада, а после в САЩ, докато Хае остава да живее в Южна Корея. Двамата поддържат контакт през годините, като междувременно На става сценаристка в Ню Йорк и се жени за американеца Артър. Хае пристига в Америка, за да я види и трябва да прекара време със семейството й. Как ще се развият взаимоотношенията им?

От 29 март