Накратко казано, "Опенхаймер" е биографичен трилър, който разказва историята на "бащата на атомната бомба". Филмът на Кристофър Нолан обаче определено е доста по-многопластов, предвид че личността, която представя, е меко казано противоречива.

Грешката в "Опенхаймер" - допусната ли е такава във филма с флага на САЩ

Има ли историческа грешка в "Опенхаймер"

Става интересно...

Ако за момент оставим научната дейност на Дж. Робърт Опенхаймер настрана и обърнем внимание на личния му живот, там също ще трябва да се заровим дълбоко. Защото американецът е хем привързан към семейството си, хем има и няколко извънбрачни връзки.

Флорънс Пю влиза в ролята на Джийн Татлок, любовницата на Опенхаймер. Актрисата и колегата ѝ Килиън Мърфи заснемат няколко еротични сцени, които всъщност са първите в кариерата на режисьора Кристофър Нолан.

В една от сцените и двамата герои са в леглото, когато Джийн в един момент просто решава да попита за колекцията от книги на учения. Тя му носи конкретно Бхагавад Гита - един от най-свещените хиндуистки текстове, за да ѝ почете от него. И в момента, в който Опенхаймер изрича цитата: "Аз станах Смърт, разрушител на светове", той и Джийн се връщат към страстния си момент заедно.

За въпросния цитат истинският Опенхаймер казва, че му е хрумнал при тестването на атомната бомба. Но използването му в секс сцена от филма, предизвиква сериозни противоречия в Индия.

Журналистът и основател на фондация Save Culture Save India, Удай Махуркар, дори отправя отворено писмо към Кристофър Нолан, в което заявява, че "религиозните вярвания на един милиард толерантни индуси" са пряко атакувани и изтъква, че Холивуд се отнася с повече внимание към изобразяването на исляма и други религии.

Противоречията по отношение на "Опенхаймер" обаче не спират индийците да гледат филма и дори го предпочитат пред "Барби". Us Weekly пише, че за първия си уикенд филмът на Кристофър Нолан е по-печелившия в бокс офиса в Индия.

По-малко противоречива, но по-сюрреалистична е еротичната сцена на Татлок и Опенхаймер в съдебната зала, когато той си спомня аферата. Съпругата му, Кити Опенхаймер (Емили Блънт), го наблюдава, докато той си спомня подробностите, докато е разпитван за подозрителни връзки с комунизма. Необичайната обстановка в сцената има за цел да покаже колко неудобно е било за героя да изложи публично интимните подробности от живота си.

Според режисьора Кристофър Нолан сексуалният живот на учения е съществен за историята. Освен това от важно значение е било и да представи отношенията между Опенхаймер и Джийн Татлок и как те се издигат над политиката.

"Тези сцени са написани с умисъл", е мнението на Килиан Мърфи. В интервю за Sydney Morning Herald, проведено преди началото на стачката на сценаристите и актьорите, той казва още, че режисьорът е знаел, че тези сцени ще донесат на филма рейтинга, който има.

"И когато ги видите, са толкова силни. Перфектни са. А Флорънс е просто невероятна", добавя също Килиан Мърфи.

“Барби” срещу “Опенхаймер” в бокс офиса - кой е по-гледаният филм

“Барби” срещу “Опенхаймер” в бокс офиса - кой е по-гледаният филм

Единият постави рекорд, а другият надмина очакванията

Той споделя, че харесва работата на колежката си още от филма "Лейди Макбет" и дори я определя като "феноменална". "Въздействието, което тя има в "Опенхаймер", предвид неголямата си роля, е опустошително", завършва актьорът.