"Опенхаймер" е по кината вече от няколко дни и поне към момента отстъпва доста сериозно на "Барби" в бокс офиса. Това, разбира се, може и да се промени в идните седмици.

“Барби” срещу “Опенхаймер” в бокс офиса - кой е по-гледаният филм

“Барби” срещу “Опенхаймер” в бокс офиса - кой е по-гледаният филм

Единият постави рекорд, а другият надмина очакванията

Но дори и да не се случи, засега режисираният от Кростифър Нолан филм е с по-високите оценки и от критици, и от публика. Това не ни изненадва много, защото "Опенхаймер" е по-сериозният от двата филма.

Нолан се е постарал всеки малък детайл да бъде изпипан безупречно, както прави по принцип във филмите си. Но дори той и екипът му не са безгрешни - нещо, което се улавя от наистина наблюдателни и подготвени с исторически факти зрители.

Оказва се, че в една от сцените във филма е допусната доста сериозна грешка. Моментът, в който Робърт Опенхаймер (Килиън Мърфи) е заобиколен от екзалтирана тълпа, част от хората развяват малки знаменца на САЩ. И именно в тях е проблемът.

Те са настоящият флаг на страна, който е с общо 50 звезди в синьото си поле, отразяващи броя на щатите в страната. Но през 1945 г., когато се развива действието във филма, флагът е бил с две звезди по-малко, защото по онова време Аляска и Хавай все още не са били част от САЩ.

"Опенхаймер" на Кристофър Нолан с Килиън Мърфи - интересни факти за филма

Всичко най-интересно около "Опенхаймер"

С атомната бомба шега не бива и Кростифър Нолан знае това

Според Insider, флагът с 50 звезди бива въведен чак през 1959 г. Но пък в Twitter се разрази дискусия по темата и други наблюдателни зрители са видели, че при една от сцените в базата Тринити е използван флаг с 48 звезди. Което кара трети да мислят, че грешката е напълно целенасочена и е част от замисъла на Кристофър Нолан за двете перспективи на снимане на "Опенхаймер" в цветно и черно-бяло. 

Към момента обаче нито Нолан, нито Universal са казали нещо официално по въпроса с флаговете и звездите.