В световната политика от последните десетилетия все повече внимание се обръща на уж незначителни детайли като избора на облекло и аксесоари. Благодарение на постоянното покритие на социалните медии обаче именно те казват много за човека, за когото ще си изберем да гласуваме.

Надпреварата за президентските избори в САЩ не е изключение. Там борбата между кандидатите се води буквално на всяко ниво и затова, когато кандидатката за вицепрезидент на демократите Камала Харис се появи неколкократно с най-обикновени кецове Converse, анализаторите побързаха да обяснят значението зад тях.

Елизабет Семелхак, автор на книгата Sneaker X Culture: Collab, казва пред Guardian, че кецовете и маратонките все по-често намират място в ежедневния гардероб на жените като символ на противопоставянето на остарелите схващания за женственост.

В политиката обаче те добиват още едно значение: "Кецовете са частта от облеклото, която ни казва: Готова съм да запретна ръкави за работа."

Според Джеф Карвальо от Highsnobiety кецовете на Харис са опит да се привлекат младите гласоподаватели, тези от поколението Х. Те обаче означават и друго - кандидатката на Демократите е дете на имигрантско семейство, расло по улиците на беден квартал. Какъв по-добър начин да го покаже от чифт кецове?