Преди няколко години Ричард Асаре-Джой решава, че моментът е подходящ да напусне Сидкап, Кент, да събере цялото семейство и да се преместят в Съмърсет за пълна промяна на начина на живот.

Въпреки че търси съвсем обикновено семейно жилище, Ричард се натъква на мечтания имот - преустроен  бункер от Студената война, превърнат в просторна еко къща с пет спални. 

Преди да се превърне в бункер, на мястото се е помещавал център на Кралския наблюдателен корпус (ROC), използван за следене на немски самолети по време на Втората световна война. Построен през 1963 г., щабът на ROC в Саутууд е само една от 29-те станции, където доброволци живеят дълги години, тествайки способността на мястото да устои на ядрена заплаха.

Снимка 614943

Източник: Stiltz Lifts.

Станциите, построени с бетонни стени с дебелина над метър, са представлявали огромни пространства със спални, столови, генератори, помещения за филтриране на въздуха и обеззаразяване. След като е преустроен, бункерът разполага със зашеметяващите 743 квадратни метра жилищна площ на четири етажа, включително пет спални, три приемни и голяма фитнес зала.

Снимка 614940

Източник: Stiltz Lifts.

Асаре-Джойс се сдобиват с бункера за сумата от 700 хиляди британски лири. Сега Ричард живее в преустроения си дом заедно със съпругата си Елизабет, двете им деца Карл и Таня, както и майката на Елизабет - Пам.

Снимка 614939

Източник: Stiltz Lifts.

"В бункера все още има стари генератори и оборудване и това не е променено. Пам живее на първия етаж със собствена кухня, всекидневна и спалня, а ние заемаме горните етажи. Всички заедно се събираме на втория етаж, за да се храним заедно", споделя главата на семейството. 

Снимка 614941

Източник: Stiltz Lifts.

Снимка 614942

Източник: Stiltz Lifts.

Всички са щастливи от избора си на имот и се чувстват защитени, че живеят на място, което биха могли да използват и по предназначение, ако се случи нещо и започне война, макар годен за целта да е само подземният им етаж, както отбелязват от Metro.