Привличането на Брус Дикинсън за фронтмен е един от най-значимите ходове не само за Iron Maiden, но и в историята на метъл музиката. Неговият динамичен глас изтласква младата, обещаваща група до легендарен статут, на който се радва и до днес.

Iron Maiden, "The Number of the Beast" и 41 години от създаването на албума, който е и първи с емблематичния вокалист Брус Дикинсън

Кoe превърна албум на Iron Maiden в емблематичен за рок и метъл музиката

41 години от появата на "The Number of the Beast"

Но преди Дикинсън да се присъедини към бандата, тя е оглавявана от Пол Ди'Ано. С неговото участие са записани първите два албума - Iron Maiden от 1980 г. и Killers от 1981 г. И е безпорен факт, че те оказват невероятно влияние върху развитието на хеви метъла през десетилетието, а и след това.

Точните причини за напускането на Пол Ди'Ано от Iron Maiden остават и до ден днешен не съвсем ясни. Басистът и основател на групата Стив Харис казва в интервю от 1981 г.: "Мисля, че Пол има наистина добър глас, но няма как да продължим заедно, защото той не иска да прави турнета." Всъщност, основната причина е, че грубият, уличен вокален стил на Ди'Ано не е се връзва с посоката, в която Iron Maiden се насочват в музикално отношение. Твърди се, че фактор за това са били и незадоволителните му изпълнения на живо.

"Ако не бяхме направили тази промяна, мисля, че групата вероятно щеше да се разпадне и днес нямаше да я има", оценява случилото се Харис през 1981-ва година.

Самият Ди'Ано, който впоследствие започва самостоятелна музикална кариера, е споделял неведнъж през годините, че не обвинява никого за случилото се. "Очевидно бе, че групата е "бебето" на Стив Харис и той определяше нещата. Но ми се иска да бях успял да допринеса повече. В един момент вече не можех да давам 100 процента от себе си на Iron Maiden и не беше честно нито към групата, нито към феновете, нито към мен самия."

Певецът заявява и, че албумът Killers започва да изоставя пънк енергията на Iron Maiden в полза на хеви метъла, което на него не му се нрави.

Защо Брус Дикинсън напуска Iron Maiden през 90-те години

Защо Брус Дикинсън напуска Iron Maiden през 90-те години

Когато е невъзможно да бъдеш заменен

По същото това време, в периода от 1979 г. до 1981 г., Брус Дикинсън е фронтмен на Samson - базирана в Лондон британска хеви метъл група. Той пее в албумите Head On от 1980 г. и Shock Tactics от 1981 г.

Певецът вижда Iron Maiden през 1980 г., когато групата открива концерт на Samson и наистина е впечатлен. Очевидно и музикантите от Iron Maiden са имали подобни чувства, тъй като в крайна сметка успяват да го привлекат. Това става и с помощта на мениджъра Рон Смолууд, който изиграва важна роля в историята на групата. Именно той предлага на Дикинсън да се яви на прослушване за Iron Maiden. След известен отпор и "биене в гърдите", Брус приема.

Така на 26 септември, 1981 г. Брус Дикинсън официално се присъединява към Iron Maiden. В Болоня, Италия, месец по-късно той прави своя дебют на сцената с групата, припомнят от Loudwire.