Еди (Еди Главата, ако трябва да сме пунктуални) е дългогодишният талисман на британските хеви метъл легенди Iron Maiden.

Iron Maiden, "The Number of the Beast" и 41 години от създаването на албума, който е и първи с емблематичния вокалист Брус Дикинсън

Кoe превърна албум на Iron Maiden в емблематичен за рок и метъл музиката

41 години от появата на "The Number of the Beast"

С течение на времето Еди се превръща в синоним на групата и е една от най-големите иконографии в метъла. Талисманът не само украсява безброй парчета от официални албуми и плакати за концерти, но различни версии на Еди се появяват на сцената (на фона и като реквизит), на тениски, във видео игри и купища други стоки.

От създаването си Iron Maiden пробват различни похвати да наложат свой собствен почерк по време на сценичните си изяви. И то много преди първообраза на Еди да се появи върху корицата на техен албум.

След като Денис Уилкок (бивш техен вокал) напуска групата, студента по изкуства, Дейв Бейзли, който по това време работи с Iron Maiden, се нагърбва изцяло със сценичното представяне на бандата. Съвсем скоро той се сдобива с прякора Dave Lights (Святкащия Дейв), поради налудничавите си идеи, целящи да подобрят сценичното шоу с всевъзможни атрибути като барут, саксии, светлини и дори части от прахосмукачка.

Веднъж на Дейв му идва блестящата идея да постави в основата на сцената, зад логото на бандата голяма маска, с която се сдобива в художествената академия и модифицирайки помпа за въздух, обикновено ползвана за аквариуми, постига ефекта на бликаща изкуствена кръв, излизаща от устата на маската по време на песента "Iron Maiden". Маската е направена от хоросан, оформен по пластмасов модел, взет от лицето на друг студент. Феновете кръщават въпросната маска Eddie The Head (Еди Главата), свързвайки я с добре познатата по онова време шега, която в превод звучи по следния начин.

"Главата Еди се роди без тяло, ръце и крака. Той бе само глава. Но въпреки този дефект по рождение, родителите му много го обичали. На 16-ия му рожден ден те намерили доктор, който можел да даде на Еди тяло. Когато се прибрали не можели да устоят да му кажат, че ще има тяло като другите. Еди влезнал при тях и те казали "Имаме изненада за теб. Най-хубавия подарък на света". Те му го показали, а Еди казал "Само да не е още една шапка".

И така Еди се харесва на феновете и се превръща в запазена марка на бандата, но все още е само една глава на сцената и нищо повече, до момента в който групата наема художника Дерек Ригс. Когато Iron Maiden търсят потенциална обложка за първия си албум, виждат рисунката на Ригс - силует на голямо мършаво зомби, която впоследствие става обложка на сингъла от първия албум на групата "Running Free" и на едноименния албум, кръстен на бандата. А това е само началото на много други Еди-та през годините.

След издаването на No Prayer for the Dying през 1990 г., Iron Maiden се разделят с Ригс и през годините работят с няколко визуални артисти и аниматори, всеки от които постави своя собствен уникален печат върху почитания талисман, отбелязват от Loud Wire.

Защо Брус Дикинсън напуска Iron Maiden през 90-те години

Защо Брус Дикинсън напуска Iron Maiden през 90-те години

Когато е невъзможно да бъдеш заменен

Мелвин Грант, Марк Уилкинсън, Хю Сайм, Том Адамс, Боб Ческа, Дейв Пачет и Тим Брадстрийт допринасят за постоянно променящия се облик на Еди, който продължава да бъде все така обичан след толкова много години. Оказва се, че не сред всички.

През 2016 г. властите в Литва забраняват плакат от турнето на Iron Maiden. На него е изобразен талисманът на групата - Главата Еди, държащ окървавено сърце. Колкото и да е обичан сред метъл феновете обаче, Еди плаши децата и поради тази причина властите нареждат всички плакати с него да бъдат премахнати.