Теолог и богослов, влюбен в книгите, фотографията и София. Това накратко е Иван Шишиев, чийто "столични етюди" спечелиха над 237 хиляди сърца във Facebook и продължават да привличат нови и нови фенове с всеки изминал ден.

През 2015 г. Иван създава свое артистично пространство в социалните мрежи, посветено на красивите кътчета на София, много от които често пропускаме в забързаното ежедневие. 

Така се раждат "Етюд-и-те на София" - фотографски проект, който бързо се превръща във визуална хроника на града. Няколко години наред вече Иван Шишиев запаметява с фотоапарата си разнообразни места, хора и моменти от столицата. Част от тях са познати на мнозина, други остават забулени в неизвестност, но всички са обединени от красивата картина, която създават.

Бездомно куче, парламент и как животинката се превърна в знаменитост в социалните мрежи

Бездомното куче пред парламента, за което всички говорят

Когато се появиш на точното място в точното време

И въпреки че Иван Шишиев прави това от години, една негова снимка от последните дни стана причина стотици, да не кажем хиляди хора в България да заговорят за "Етюд-и-те на София", макар и индиректно.

В неделя, 9 април, в профила на фотографската страница във Facebook се появи серия от кадри, озаглавена "Неделни хора", които ни показват жители на столицата в различни ситуации на деня. От как младо момиче снима цъфнало пролетно дърво, през това как дете кара колело и старица храни гълъбите, до интимен момент на млада двойка, които се целуват. 

И макар всички кадри да са забележителни, един определен сякаш стана нарицателен за цяла България. Снимката запечатва момент, който ни показва как жена с върбова клонка непоколебимо пресича пред трамвай, докато шофьорът ръкомаха сякаш възмутено и неразбиращо с ръце. 

И макар този кадър да представлява вероятно многократно повтаряща се ежедневна ситуация в голям град като София, всеки втори българин сякаш откри в него нещо от себе си. Някои хора се настроиха срещу жената, заради това, че вероятно пресича неправомерно. Други споделиха, че е напълно възможно да не е виновна и трамваят да е спрял на светофар или спирка, а ватманът да е застанал така, защото е видял, че го снимат. 

От bТV успяха да интервюират ватмана на трамвай номер 18. Румен Петров споделя пред медията, че жената е била с предимство, но тъй като дамата му е жестикулирала, притеснена да не би шофьорът да я сгази, той вдига ръце с учудване и отправящ въпрос: "Защо ми се карате, г-жо. Ето, аз съм спрял."

Въпреки разясненията на ситуацията, в социалните мрежи продължиха разпалените дискусии по темата. Стотиците споделяния на снимката пък малко по малко прераснаха в какви ли не мемета, които с шеметна скорост се разпространяват из социалните мрежи. 

Филмови, политически, музикални, великденски, битови и какви ли не закачки се появиха (и продължават да се появяват) през изминалите дни и то кое от кое по-забавни.

А "Етюд-и-те на София" в Instagram дори споделиха селекция с някои от най-добрите мемета според тях до момента. "Благодарим на всички, които превърнаха този кадър в легенда", гласи посланието. 

Да си признаем, дори ние открихме себе си в някои от тях, особено в частта с диетата и поредното парче козунак, към което посягаме. Намериха се и такива, които обаче да обърнат внимание, че много хора, компании, медии, блогъри и други споделят снимката под формата на различни забавни мемета, без да си направят труда да кредитират човека, който я е правил, а именно Иван Шишиев.

От фотографската страница се похвалиха и че вече официално снимката е част от световното меме пространство, тъй като е споделена в 9gag - хонгконгския интернет сайт, който се базира на смешни снимки и видеа.