Да напишеш текст за представление, в което да представиш себе си на едни напълно непознати хора, които да разсмееш, хем да им разкажеш нещо поучително, е предизвикателна задача. Да не говорим, че същият този човек трябва и да изиграе себе си. Та, как се прави това?

“С гръб към залеза”, Яна Борисова, Димитър Коцев-Шошо, Александра Сърчаджиева и новата премиера в Театър “Сълза и смях”

Когато и тъгата има красива страна

“С гръб към залеза” - една ужасно нежна и страшно смешна история

Най-добрият отговор на този въпрос може да ни даде актрисата Ива Тодорова, която познаваме от представленията ѝ "Приятно ми е, Ива!", "Ива е онлайн" и по-скорошното "С гръб към залеза".

В "Приятно ми е, Ива!" тя представя себе си такава, каквато е. Но пък в "Ива е онлайн" споделя повече, като успява и да систематизира и подреди неща, които, по думите ѝ, самата тя не е знаела за себе си. А това си е поредното доказателство, че актьорството е изкуство с неподозирана сила.

Да бъде актриса изобщо не е детската мечта на Ива. "Исках само да си играя и не исках да пораствам, повлияна от Пипи Дългото чорапче. Всъщност имаше момент, в който научих думата "кукловод" и много исках да стана кукловод, защото си мислех, че това е човек, който води куклите си някъде", спомня си тя.

В живота ѝ обстоятелствата обаче се стичат така, че впоследствие завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на професор Крикор Азарян и доцент Тодор Колев. И всеки урок, който са ѝ дали, ѝ е ценен.

Въпреки че се е занимавала професионално и с други неща, освен с театър, все се случва Ива отново да се връща към него. Но дори и да нямаше нищо общо с театъра, пак би се занимавала с изкуство или с нещо хуманитарно.

Актьорската си кариера в България Ива прекъсва, когато по любов заминава за Италия. Там обаче отново не се отдалечава твърде много от театъра и преподава в театрална компания за деца. Работата ѝ доказва, че в децата има огромна всеотдайност - те абсолютно забравят реалния живот и се хвърлят в играта с цялата си същност. "Това е важен и необходим детайл от професията."

Снимка 614385

Източник: Театър 199 / фотография Павел Червенков

Докато е в Италия, Ива забелязва разликите между българите и италианците, сравнява и "актьорските" заложби на обикновените хора. "Българите са по-директни, по-прями и малко по-диви. Това са важни качества за добър актьор. Италианците са известни с любовта към играта, те играят и пеят смело, без необходимата за българите доза алкохол."

След няколко години Ива се завръща в България, като представя на родната публика първо спектакъла "Приятно ми е, Ива!", а след успеха му - и "Ива е онлайн".

Приличат ли си Ива на сцената и Ива в реалния живот?

Зависи какво играя. На сцената съм по-смела, по-разговорлива. В живота съм по-интровертна.

Колко още големи любови има Ива Тодорова - освен театъра?

Ох, малко ме е срам да признавам някои от любовите - похапването, например. Също спорта, пътешествията, приятелите, но както неведнъж съм казвала, най-голямата ми любов е този прелестен живот в целия му ужас.

Кое бе най-голямото предизвикателство в написването на "Приятно ми е, Ива" и "Ива е онлайн"?

Самото написване. Самото изиграване. Самото превръщане на една идея в реално представление. Първата среща с публиката, когато се осъществява представлението. Защото преди срещата с публиката няма представление - има репетиции и светът на репетициите е затворен в залата. Когато се отвори вратата и влезе публика, е голямото предизвикателство. После стана така, че публиката не иска да си тръгва накрая, което е най-голямата награда.

А какво беше да излезете за първи път да ги изиграете?

Вълнението винаги е безобразен адреналинов шок. Без значение дали е първо, или стотно представление. Който и отдаден на професията актьор да попитате, ще ви отговори така. Спомням си, когато Татяна Лолова гледа "Приятно ми е, Ива", след това дойде зад кулисите и аз щях да припадна, защото тя е мой идол. Тя беше във възторг от представлението и ми каза: "Ако ще на 100 години да стана, всеки път преди да изляза на сцената усещам вълнението на публиката, която 50 години е влизала в този театър, ей така се вълнувам преди представление, като хиляди души в едно, няма оправия, не минава."

"Приятно ми е, Ива" е на 9 май от 19:30 ч. в Театър 199 "Валентин Стойчев", "Ива е онлайн" е на 19 април и 18 май от 19:30 ч. в Театър 199 "Валентин Стойчев", а "С гръб към залеза" е на 2 май от 19 ч. в Театър "Сълза и смях".