Ходенето на ресторант е едно от удоволствията, които най-много ни липсваха в последните месеци. А ако се размечтаем за изискана гурме кухня, нищо чудно да се окажем в Париж - поне в мечтите си.

Париж, тайните ресторанти, луксозните вечери без COVID мерки и полицейското разследване

Тайните ресторанти, които работят въпреки ограниченията

И как срещу тях започва разследване

Този път обаче спирката е малко по-нестандартна - ресторант Inoveat на шеф Лоран Вейе. Това може и да е едно от многото места, където да похапнем във френската столица, но е единственото, което предлага дегустационно меню, включващо ястия с насекоми.

Срещу 59.90 евро можем да опитаме интерпретациите на шеф-готвача, които определено не са по вкуса на всеки.

Започваме със салата в тайландски стил с пържени брашнени червеи, които всъщност са ларвите на брашнения бръмбар, диви скариди, манго и красива украса от ядливи цветя. Получаваме също така тестено предястие с щурци, домашен хумус и сос винегрет от спирулина.

Основното е от пресни зеленчуци, хрупкави насекоми на скара и пюре от сладък картоф. А към него върви и от хляб, замесен с брашно от щурци. От него шеф Лоран Вейе прави и прясна паста. Черешката на тортата пък са скакалци с шоколад, които са десертът в дегустационното меню. 

Всичко това може да не ни звучи никак апетитно, но пък изглежда точно така. Създателят на ресторант Inoveat не крие, че по-голямата част от гостите му, опитали специалното меню с насекоми, след това си признават, че наистина им е допаднало, въпреки по-необичайните вкусови комбинации и първоначалната предубеденост.

Шеф-готвачът Лоран Вейе се гордее не само с кулинарните си произведения, а и с това, че сам отглежда брашнените червеи, които използва за рецептите. Храни ги само с овесени ядки и зеленчуци и ни убеждава, че са изключително богати на протеини, фибри и мазнини, предава Reuters.

Пред френския кулинар стоят две нелеки предизвикателства - да създаде перфектните рецепти, в които ядливите насекоми се вписват, както и да популяризира тяхната консумация и да пребори предразсъдъците.

Втората му задача вече е доста по-лесна, защото Европейската агенция по безопасност на храните официално даде одобрението си за използване на брашнени червеи в ястия в ресторанти, както и за продажбата им в търговски обекти. Това става няколко месеца след потвърждението, че те са годни и безопасни за консумация от хора.

Освен че са с висока хранителна стойност, брашнените червеи и скакалците са в основата на една по-нестандартна идея за устойчив източник на храна с ниски емисии на въглерод и увеличаване на хранителните ресурси за непрекъснато растящото население на планетата.

Хлебарките Diploptera punctate, протеиновите кристали и защо се смятат за суперхрана

Мляко от хлебарки - нова суперхрана

Каква е тайната

Експериментите на шеф Вейе с ядливи насекоми не само не спират, а тепърва започват. Ние пък сме в очакване на следващия ресторант, който ще предложи меню с насекоми, и обещаваме да си помислим дали пък да не опитаме...