Ходенето на ресторант е едно от удоволствията, които най-много ни липсваха в последните месеци. А ако се размечтаем за изискана гурме кухня, нищо чудно да се окажем в Париж - поне в мечтите си.
Този път обаче спирката е малко по-нестандартна - ресторант Inoveat на шеф Лоран Вейе. Това може и да е едно от многото места, където да похапнем във френската столица, но е единственото, което предлага дегустационно меню, включващо ястия с насекоми.
Срещу 59.90 евро можем да опитаме интерпретациите на шеф-готвача, които определено не са по вкуса на всеки.
Започваме със салата в тайландски стил с пържени брашнени червеи, които всъщност са ларвите на брашнения бръмбар, диви скариди, манго и красива украса от ядливи цветя. Получаваме също така тестено предястие с щурци, домашен хумус и сос винегрет от спирулина.
LOOK: French chef Laurent Veyet puts a cricket on a dish in his restaurant Inoveat serving insect-based food in Paris, France as the EU gives green light to eating mealworms. Photo by Sarah Meyssonnier/Reuters https://t.co/ukB6OmiP9S pic.twitter.com/5khusWwZ8W
— Rappler (@rapplerdotcom) June 1, 2021
Основното е от пресни зеленчуци, хрупкави насекоми на скара и пюре от сладък картоф. А към него върви и от хляб, замесен с брашно от щурци. От него шеф Лоран Вейе прави и прясна паста. Черешката на тортата пък са скакалци с шоколад, които са десертът в дегустационното меню.
Всичко това може да не ни звучи никак апетитно, но пък изглежда точно така. Създателят на ресторант Inoveat не крие, че по-голямата част от гостите му, опитали специалното меню с насекоми, след това си признават, че наистина им е допаднало, въпреки по-необичайните вкусови комбинации и първоначалната предубеденост.
GRUB ON THE MENU
— Interaksyon (@interaksyon) June 3, 2021
A dish made with mealworms and cooked by French chef Laurent Veyet is seen in his restaurant Inoveat in Paris, France.
: Reuters/Sarah Meyssonnier
Read the story here: https://t.co/IcjB94dJvU pic.twitter.com/YAIYmdzTSV
Шеф-готвачът Лоран Вейе се гордее не само с кулинарните си произведения, а и с това, че сам отглежда брашнените червеи, които използва за рецептите. Храни ги само с овесени ядки и зеленчуци и ни убеждава, че са изключително богати на протеини, фибри и мазнини, предава Reuters.
Пред френския кулинар стоят две нелеки предизвикателства - да създаде перфектните рецепти, в които ядливите насекоми се вписват, както и да популяризира тяхната консумация и да пребори предразсъдъците.
Superbe photo du chef Laurent Veyet Veyet Laurent #chefadomicile qui sublime nos insectes comestibles avec tant de goût ! pic.twitter.com/B9CNq9ihEh
— Micronutris (@Micronutris) August 28, 2017
Втората му задача вече е доста по-лесна, защото Европейската агенция по безопасност на храните официално даде одобрението си за използване на брашнени червеи в ястия в ресторанти, както и за продажбата им в търговски обекти. Това става няколко месеца след потвърждението, че те са годни и безопасни за консумация от хора.
Освен че са с висока хранителна стойност, брашнените червеи и скакалците са в основата на една по-нестандартна идея за устойчив източник на храна с ниски емисии на въглерод и увеличаване на хранителните ресурси за непрекъснато растящото население на планетата.
Експериментите на шеф Вейе с ядливи насекоми не само не спират, а тепърва започват. Ние пък сме в очакване на следващия ресторант, който ще предложи меню с насекоми, и обещаваме да си помислим дали пък да не опитаме...