Ограничителните мерки, свързани с пандемията, очевидно не се отразяват добре на всички. А някои хора са готови да рискуват и сигурността си за луксозна вечеря в приятна компания. Точно срещу няколко такива в Париж започва полицейско разследване.

Снимка 525887

Източник: iStock

Френският вътрешен министър Жерал Дарманен е наредил старт на разследване на тайни събирания, при които са нарушени противоепидемичните мерки. То е следствие на репортаж на телевизията М6, която е използвала скрита камера, за да направи запис от едно от тези събития.

От него виждаме "частен" клуб за вечери, който се намира в жилищен блок в престижен квартал на френската столица. Гостите дори са призовавани да не ползват защитни маски, за да се чувстват комфортно.

"Когато влезете тук, вече няма COVID-19," казва един от сервитьорите на маскирания като гост репортер. Шампанско, хайвер и шеф меню се предлага на гостите, които са платили куверт между 160 и 490 евро за тайната си вечеря.

От записа се чува и гласът на жена, която разказва на останалите гости, че през седмицата е вечеряла два или три пъти в подобни "тайни" ресторанти, а на някои от вечерите са присъствали и френски министри.

Жерал Дарманен, курортът Сен-Мари-Ла-Мер и можеш ли да се печеш по монокини във Франция

Когато един министър е "за" монокини

Стават и грешки

Последното стана причина за популяризирането на нов хаштаг в Twitter - #OnVeutLesNoms ("искаме имена"), пишат в ВВС. В момента Франция е в третия си локдаун от началото на пандемията, а наказанията за неспазване на мерките и поставяне в риск на живота на останалите е година затвор и 15 хил. евро глоба.