Миналогодишният кино сезон поднесе немалко изненади, а сегашният върви в същата посока. От януари до момента гледахме доста добри филми, да не говорим, че до края на годината определено има още какво да видим.

Всички знаем обаче, че кулминацията обикновено настъпва през февруари, когато с нетърпение очакваме раздаването на наградите Оскар. Твърде рано е да се правят категорични прогнози, затова кои ще бъдат номинирани и, евентуално, ще спечелят. Но нищо не пречи да правим своите предположения, доверявайки се на мнението на критиците и нагласите на аудиторията.

Точно това правят и Business Insider, като събират няколко филма, които критиците спрягат, че ще бъдат номинирани и ще спечелят в една или в няколко категории.

"Имало едно време в Холивуд"

Филмът получи възторжени отзиви от критиците и публиката още с излизането си това лято. И то не само заради забележителната актьорска игра на Леонардо ди Каприо и Брад Пит, но и заради начинът, по който Тарантино ни разказва своята история.

"Имало едно време в Холивуд", Куентин Тарантино, Леонардо ди Каприо, Брад Пит и какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от "Имало едно време в Холивуд"

Куентин Тарантино не изневерява на себе си

Тъй като няма нищо, което Холивуд обича повече от филм за развлекателната индустрия, може да се каже, че "Имало едно време в Холивуд" ще бъде номиниран, а може би дори и ще спечели няколко Оскара.

Marriage Story

Филмът, режисиран от Ноа Баумбах, беше хит на есенните филмови фестивали - особено изпълнението на Адам Драйвър, който прекрасно се справи с ролята си на огорчен мъж по време на развод. Съпругата му пък играе Скарлет Йохансон. Заради бляскавите ревюта, които получи Драйвър, се смята, че има вероятност актьорът да спечели и Оскар.

"Жокера" 

Въпреки че филмът е широко критикуван за популяризиране на насилието и скептичното отношение към психичното здраве, няма никакво съмнение, че Хоакин Финикс влезе в образа на Жокера по блестящ и изключителен начин. Очакваме филмът да вземе поне един Оскар - най-вероятно за главна мъжка роля.

„Жокера“, Хоакин Финикс и какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от „Жокера“

Един измислен комиксов герой с напълно реални човешки проблеми

Bombshell

Bombshell e филм, който трябва да ни покаже секс скандала с изпълнителния директор на Fox News Роджър Ейлс през гледната точка на жертвите му. В него участват Чарлийз Терон, Никол Кидман и Марго Роби, като Никол Кидман ще изиграе Гретчен Карлсън - първата жена, осмелила се да обвини Ейлс в сексуален тормоз. 

Bombshell, Роджър Ейлс, Чарлийз Терон, Никол Кидман, Марго Роби и трейлър на филма за секс скандала във Fox News

Първи трейлър на филма за секс скандала във Fox News

Чарлийз Терон, Никол Кидман и Марго Роби са просто неузнаваеми

Въпреки че филмът излиза на 20 декември, вече се спряга за един от претендентите за Оскар.

Little Women

Класиката на Луиза Мей Олкът е преживяла много екранизации, включително една с три награди Оскар и участието на Сюзън Сарандън и Уинона Райдър. Новата обаче очакваме с огромен интерес, защото жените, замесени в нея, никак не са "малки".

Тъй като филмът Ladybird на Грета Гъруиг беше номиниран в няколко категории за Оскар миналата година, няма да се изненадаме, ако предстоящата й адаптация по романа "Малки жени" също получи някои отличия.

Лора Дърн, Мерил Стрийп, Ема Уотсън и Тимъти Шаламе са част от актьорския състав, което филма прави достоен претендент в тазгодишното състезание за Оскар.

Little Women, Ема Уотсън, Тимъти Шаламе и първи трейлър на филма

Малките жени, които не са никак малки

Екранизация по класиката на Луиза Мей Олкът

The Irishman

С имена като Робърт Де Ниро, Ал Пачино и Мартин Скорсезе, дори няма нужда да да гледаме филма, за да сме сигурни, че ще е един от претендентите, и то не за един, а за няколко Оскара. Филмът е базиран на книгата на Чарлз Бранд "Ирландецът".

The Irishman, Робърт де Ниро, нов трейлър на филма и как са подмадили актьора

Подмладеният Робърт де Ниро

The Irishman е все по-близо

The Lighthouse

Критиците не спират да хвалят страхотната актьорска игра на Уилям Дефо и Робърт Патинсън в The Lighthouse, като се говори, че има възможност двамата да вземат Оскар за ролите си.

С режисьор като Робърт Егърс, който вече е добре известен с филма си "Вещицата" от 2015 г., очакваме последният му филм да не бъде подминат от Академията.

Оскарите и каква промяна беше направена

Оскарите и каква промяна беше направена

Февруари 2020 г. ще започне ударно