За последните 10 години филмите по комикси набраха толкова голяма скорост и увлякоха толкова много хора, че в момента няма кой да им се опре на екран. Може и на някой да не му се вярва, но "Отмъстителите: Краят" вече е най-доходоносният филм в историята на киното. А това си е чистото доказателство за магията, която Marvel сътворяват.

Техните колеги и най-вече съперници от DC също имат много яки супергерои, но опрат ли нещата до филми, все нещо се обърква. Жокера, който е техен и на хартия, и на екран, със сигурност е един от най-ярките и запомнящите се злодеи въобще. През годините сме виждали няколко актьора да се превъплъщават в неговия образ. Най-запомнящият се определено е този на Хийт Леджър.

Сега с героя са се захванали Тод Филипс - като режисьор (трите филма за "Последният ергенски запой"), и Хоакин Финикс - като актьор. И противно на очевидната (и доста доходоносна) тенденция, двамата казаха, че ще направят филм, който е далече от комиксовия характер на обичайните заподозрени в графата блокбъстъри. И го направиха.

Снимка 445957

Източник: Alexandra Films

Единствените комиксови елементи във филма са Готъм, където се развива и самото действие, Томас Уейн и синът му Брус Уейн, който по-късно се превръща в защитника на слабите и неоправданите, познат като Батман.

Името на Жокера в този филм е Артър Флек - мъж на средна възраст, сам, неразбран и нещастен. Артър работи почасово като клоун на различни мероприятия, за да издържа себе си и майка си, с която живее и за която полага грижи.

Животът и хората обаче са сурови към него, а последните не проявяват абсолютно никаква емпатия. Подиграват му се, осмиват го, а някои дори прилагат физическо насилие върху него.

Снимка 445959

Източник: Alexandra Films

"Мислех, че животът ми е трагедия, но сега разбирам, че е комедия", това казва той във филма, и тази реплика ще се връща в съзнанието ни всеки път, когато се сещаме за Жокера.

Въпреки всичко Артър мечтае да стане stand-up комик, защото майка му винаги е повтаряла, че му е предопределено да разсмива хората. Но не му се получава особено, защото, за да разсмее някого, все пак и той самият трябва бъде весел...

Снимка 445958

Източник: Alexandra Films

Но Артър далеч не е весел, нищо че майка му точно така го нарича - Весел. Той страда от психично заболяване и всеки негов ден минава в чудене има ли смисъл да продължава.

Въпросите, чиито отговори ще търси във филма зрителя, са два: ще открие ли смисъла Артър (и ако да - как) и защо започват да го наричат Жокера. И, да, със сигурност ще ги получи.

"Жокера", Хоакин Финикс и всичко, което знаем за филма

Всичко, което знаем за "Жокера"

Нищо не е такова, каквото изглежда

Накрая ще кажем, че в "Жокера" Хоакин Финикс изгражда един истински мрачен и невероятно многопластов образ, какъвто скоро не бяхме виждали по кината.

Премиерата на "Жокера" е на 4 октомври