"Имало едно време в Холивуд" е приказка за магията на киното и за актьорските неволи. Не прилича на никой от филмите, които напоследък свикнахме да гледаме и точно в това е голямата му сила - различен е.

"Имало едно време в Холивуд" е наситен с невероятни отклонения и на пръв поглед се развива без конкретна сюжетна линия. Въпреки това, благодарение на ярките си персонажи ни държи под напрежение през цялото време, като превключва между различни истории - хем сладникаво носталгични, хем сурово реалистични.

Естествено че Тарантино не изневерява на себе си. И този път я има ироничната смес от хумор и насилие, и този път диалозите са впечатляващи, а репликите в тях - пиперливо провокативни. Има го и гениалният подбор на актьори - Марго Роби, Ал Пачино, Кърт Ръсел, Дакота Фанинг и, разбира се, Брад Пит и Леонардо ди Каприо - две от най-големите имена в киното днес, при това за пръв път заедно на екран.

Снимка 438746

Източник: Alexandra Films

"Имало едно време в Холивуд" се развива в Лос Анджелис през 1969 г. В детайли пресъздава цялата естетика на 60-те години и времето на хипитата - филмите и сериалите, питиета и храните, заведенията, музиката и дрехите. Шейсетарски са дори цветовете, билбордовете и езикът, но само с цел да ни пренасат в Холивуд от точно онези времена.

И тук Куентин Тарантино, роден и израснал с митовете за Холивуд, си позволява да създаде два отделни паралелни свята, в които има и от действителността на епохата, но и голяма доза от фантазията на режисьора.

Първият проследява измислената история за приятелството между Рик Далтън (Леонардо ди Каприо) и Клиф Буут (Брад Пит), а вторият - живота на реално съществуващи по онова време хора - актрисата Шарън Тейт (Марго Роби) и режисьорът Роман Полански (Рафал Завиеруча). А пресечната точка на двата свята е фактът, че Рик Далтън живее в съседство с Шарън Тейт и Роман Полански.

Снимка 438750

Източник: Alexandra Films

Рик Далтън е самовлюбена телевизионна звезда - екранен каубой, който във всичките си филми играе "лошия" силен мъжага. В живота обаче той е много крехък и лабилен човек, може да се разплаче във всеки един момент (и го прави доста често) и, за съжаление, осъзнава, че неговото време като актьор е отминало.

Снимка 438754

Източник: Alexandra Films

От друга страна, приятелят му Клиф Буут е негова пълна противоположност. Той е истинско олицетворение на мъжеството на една отминала епоха, ветеран от войната с неясно (вероятно криминално) минало, доскорошен каскадьор и настоящ шофьор и момче за всичко на Далтън.

И въпреки че двамата приятели непрекъснато се размотават из Холивуд, гледат телевизия, пушат и пият заедно, животът им поотделно е много различен. Докато Рик живее сам в скъпа къща с басейн в един от луксозните квартали на Холивуд, Клиф обитава малка мръсна каравана, заедно със своя женски питбул, който искрено обича.

А диалозите между Рик и Клиф са едно от най-забавните и интересни попадения във филма, защото именно на тях се открояват характерите и динамиката на отношенията между двамата приятели. Огромно удоволствие е и да гледаш как брилянтен актьор като Леонардо ди Каприо влиза в ролите на посредствени второразрядни каубои. Истинска наслада за сетивата е и да видиш как Тарантино прави с образа му точно това, което умее най-добре - да разказва истории в историята. 

Снимка 438743

Източник: Alexandra Films

И така, докато гледаме и слушаме история в историята, докато виждаме как се развива застоялата кариера на Рик Далтън и как коравия Клиф се забърква с хората от хипарска комуна, където всички говорят за някакъв Чарли ( Чатлз Менсън), ставаме свидетели и на второто паралелно действие в "Имало едно време в Холивуд". А то, както вече казахме, е по действителния случай на Роман Полански и Шарън Тейт.

Снимка 438745

Източник: Alexandra Films

Както всички знаем, в края на 60-те години на миналия век Роман Палнаски е най-известният режисьор в Холивуд. Води охолен и богат живот, ходи по най-шикозните Playboy партита на 60-те години и води със себе си във всичко това половинката си актрисата Шарън Тейт. И така, до 9 август 1969 г., когато трима хипари влизат в имота на Полански и убиват брутално бременната Тейт и трима нейни приятели - точно, както им е било поръчано от същия този Чарли (Чарлз Менсън).

Снимка 438747

Източник: Alexandra Films

Спираме дотук, защото няма как да продължим нататък, без да развалим удоволствието от целия филм. Ще кажем обаче, че развитието на действието в месеците, предхождащи престъплението, не е случайно. Тарантино разтяга времето и оставя напрежението в зрителя да се повиши до краен предел, като тотално опустошава и популярното верую за мир и любов на хипарското движение.

Всъщност той прави и нещо повече: като използва ключови моменти от миналото, настоящето и бъдещето, режисьорът пречупва действителността през своето гениално въображение така, че в крайна сметка финалът е напълно неочакван.

Премиерата на "Имало едно време в Холивуд" е на 16 август