Церемонията по връчването на наградите Оскар тази година определено ще влезе в историята. Основната причина за това е, че южнокорейският "Паразит" спечели в категорията за най-добър филм и се превърна в първият чуждоезичен филм, който постига това.

"Паразит", Оскари 2020, постижението на филма и как влезе в историята

Филмът, който пренаписа историята на Оскарите

"Паразит" на Понг Джун Хо постигна немислимото

И макар че подобно признание е наистина голямо, и това е чудесно, според актрисата Натали Портман все пак има един факт, на който трябва да се обърне внимание - че няма никакви номинирани жени сред режисьорите.

Натали Портман се опита по най-демонстративния начин да акцентира на тази малка подробност. Актрисата се появи със стилна рокля на Dior с наметало, на което фино бяха избродирани имената на всички жени режисьори, които не бяха номинирани за филмите им през 2019 г. 

Снимка 466087

Източник: GettyImages

Между тях попадат имената на Лорен Скафария за "Да свалиш Уолстрийт", Лулу Уанг за The Farewell, Грета Гъруиг за "Малки жени", Мариел Хелър за A Beautiful Day in the Neighborhood и други.

Липсата на представителство от страна на жените при режисьорите в церемонията по награждаването, заедно с липсата на многообразие, е една от най-повтарящите се критики всеки път, когато се празнува ново издание.

Снимка 466086

Източник: GettyImages

Това бяха 92-ите награди на Академията, а до момента в историята само пет жени са номинирани в категорията за най-добър режисьор, като Катрин Бигелоу е единствената, която получава статуетка за "Войната е опиат" през 2008 г.

Оскари 2020, Антонио Бандерас, Никол Кимпел и неочакваната поява на половинката на актьора в нощта на церемонията

Кой с една, кой без една, Антонио Бандерас с две

Дамите, които придружиха акьора на бляскавата церемония