Да пробиеш на световната музикална сцена, когато си от малка и специфична като език държава като България, не е лесна работа. Тя обаче вече е зад гърба на Hayes & Y - българската инди рок група успя да пробие в Англия и да си спечели милиони фенове в цяла Европа.

Hayes & Y, Press. Go. Move. Slow. и какво споделиха за първия си дългосвирещ албум момчетата от групата

От Първа английска до BBC1 - дългият път до сбъдването на една мечта

Hayes & Y за името, създаването и любимите песни от дебютния им албум Press. Go. Move. Slow.

И точно заради това няма как да се учудваме, че Благо Анастасов и компания са поканени за участие в един от най-големите музикални фестивали на Стария континент - Electric Castle в Румъния.

В замъка Банфи в Трансилвания между 17 и 21 юли ще забиват изпълнители като Massive Attack, Queens of the Stone Age, Bring Me the Horizon, Sevdaliza, Cavalera, Паоло Нутини, Шон Пол, Нина Кравиц. Заедно с тях зрителите на Electric Castle ще чуят и Hayes & Y.

Българската група съществува от 2013 г., а две години по-късно решава да смени София за Лондон. Успехът не идва бързо, но за сметка на това идва устойчиво - сингълът им "Always So Simple, Always So Cold" e хит, през 2022 г. излиза първият им албум Press. Go. Move. Slow, големите участия пред Hayes & Y - като това на фестивала Electric Castle това лято, тепърва предстоят.