Историята на много от най-успешните световни музикални банди започва съвсем скромно - в мазе от малка група отдадени ентусиасти.

Точно такъв е и този случай. Няколко момчета, които носят музиката в сърцата си, се разпределят кой на какво ще свири. Събират пари за уредба и започват да репетират в гараж в близост до Първа английска гимназия в София, където учат. Така, акорд след акорд, се ражда Hayes & Y.

Днес групата се състои от Благослав Анастасов - вокалист, китарист и автор на всички песни на групата, Радослав Лозански - китара, Ивайло Делев - бас и Денис Холбек - барабани. "Четирима приятели, които пораснаха заедно и междувременно се научиха да свирят и да пишат музика", са точните думи на момчетата.

Снимка 591503

Източник: Hayes & Y / Фотография Мария Байчева

Водени от любовта си към музиката и огромния си талант, с годините обаче Hayes & Y се превърнаха от малка гаражна банда до явление за българската алтернативна/инди сцена. Музиката им е на световно ниво, а песните им се въртят по BBC Radio.

Те обаче не се интересуват от славата. Не искат да разкриват личния си живот и няма да видим най-интимните им моменти в Instagram. Защото от самото начало до ден днешен искат само едно - хората да знаят за творчеството им.

"Откакто се помня съм запален по музиката. Аз съм от хората, за които музиката е най-важното нещо на света", казва Благослав Анастасов, който е и движещата сила в групата.

Снимка 591504

Източник: Hayes & Y / Фотография Мария Байчева

А думите му са подкрепени от действия. Всяка сутрин, още с отварянето на очите си, Благо започва да твори. Опитва да напише нова песен или да завърши нещо, което вече е започнал. Прави го шест или седем дни в седмицата от няколко години насам.

Когато прецени, че е "хванал основната си идея", го изпраща на момчетата от бандата, за да си кажат мнението. Ако им харесва, те се включват по-активно и така постепенно завършват песента.

Тъй като работят от домашните си студиа, си оставят достатъчно време за записи, което им помага да избягат от излишното напрежение при гонене на графици и часове. Това, разбира се, оказва и благоприятно влияние на музиката им.

А тя дотолкова е превзела живота на Благо, че той буквално пише навсякъде и по всяко време.

"Всъщност, под душа написах средната част на "Always So Simple"", която е една от най-известните песни на Hayes & Y.

Снимка 591505

Източник: Hayes & Y / Фотография Мария Байчева

Докато пътува, Благо слуша и припява класически парчета. В неговия топ 5 несъмнено влизат "California" на Джони Мичъл, "Dirty Work" на Steely Dan, "Goodbye Yellow Brick Road" на Елтън Джон, "Young Americans" Дейвид Боуи и "Graceland" на Пол Саймън.

Музиката е движещата сила в живота на фронтмена на Hayes & Y, откакто се помни, но стремежът към усъвършенстване на уменията му непрекъснато го вдъхновява и мотивира да продължава да твори.

"Най-любимото ми нещо е да пиша песни, а хубавото е, че винаги можеш да напишеш по-добра от предишната."

Доказателство за това е и дебютният им студиен албум Press. Go. Move. Slow., който излезе преди броени дни. Той съдържа 10 авторски, изцяло нови парчета. С него Hayes & Y загатват за нови посоки, които не се страхуват да поемат.

Новият албум момчетата ще представят на най-големия си концерт досега на 1 декември в Зала 3 на НДК. Междувременно ще изнесат и първия си самостоятелен концерт в Букурещ, Румъния, след успешното си участие във фестивала Summer Well 2022, на който свириха десетки световни изпълнители като Arctic Monkeys и Nothing But Thieves.

Снимка 591507

Източник: Hayes & Y / София Добрева

Но, както се казва, най-доброто предстои, защото от Hayes & Y ни "заплашиха", че през 2023 г. ще са готови и с втория си дългосвирещ албум.

Колко време подготвяхте Press. Go. Move. Slow.?

Над 10 години. Това е първият ни дългосвирещ албум и усещането е, че всяка стъпка, която сме правили, ни водеше дотук. Иначе, самото писане на песните започна през октомври 2021 г.

А как избрахте името на дебютния си албум?

По чиста случайност. Търсех четири думи, които да влязат в припева на едноименната песен и по стечение на обстоятелствата ги видях написани в един работен брийф на приятелката ми. Press. Go. Move. Slow. много харесаха на всички и ги избрахме за име на албума.

Снимка 591508

Източник: Hayes & Y / София Добрева

С какво са по-различни парчетата от Press. Go. Move. Slow. от издадените ви песни до момента?

На първо място много от песните са албумни - не биха могли никога да излязат като сингли. Те работят в контекста на другите и в контекста на 30-минутно произведение, каквото е албумът.

Бих отличил и звука на албума - мисля, че е по-суров, или поне това беше стремежът ни.

Коя е любимата ви песен от албума?

Всички са ми любими, разбира се, но смятам, че "Control" е най-интересната - и звуково, и като концепция. Чисто от моята гледна точка, на композитор, Press. Go. Move. Slow. е сред най-добрите неща, които съм писал.

Концертът на Hayes & Y е на 1 декември за Зала 3 на НДК. Билети в мрежата на Ивентим.