ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

Времетраене: 2 часа и 15 минути

Режисьор: Нийл Бломкамп

В главните роли: Орландо Блум, Дейвид Харбър, Арчи Медекве

Бюджет: около 100 милиона

С какво да се подготвим: "Пълно ускорение" или "С пълна газ"

Основната цел на видеоигрите е да забавляват хората: те ги откъсват от реалността, за да преживяват неща, иначе немислими в реалността. Същото е и с Gran Turismo - популярният състезателен симулатор, с който всеки може да седне зад волана на състезателен автомобил и да усети адреналина от случващото се на пистата.

Точно това се случва и с Ян Марденборо. Когато е на 19 години, той е изключително запален по Gran Turismo. И е толкова добър зад волана на симулатора, че успява да спечели организираната от Nissan GT Academy.

А това състезание не е като останалите. В нея участие взимат най-добрите играчи на Gran Turismo в света, но поставени зад волана на съвсем истинска състезателна кола. Ето така Ян Марденборо успява да си спечели и договор с Nissan. Нещо, което е уникално само по себе си, защото той никога преди това не е карал състезателен автомобил и няма никакъв реален опит. Единственият му такъв е от играта на състезателния симулатор.

Снимка 629519

Източник: Alexandra Films

Именно тази истинска история е залегнала в основата на Gran Turismo. Сюжетът проследява както създаването на GT Academy от Nissan, така и премеждията, с които Ян (Арчи Мадекве) се сблъсква, за да постигне мечтата си.

Първото си изпитание той среща още в семейството си, защото баща му (Джимон Хонсу) не смята подобна мечта за реална. По тази причина го тласка към футбола, защото самият той е бил футболист.

Ян обаче не иска и да чуе за нещо различно от състезателни коли. Ето защо дава всичко от себе си, първо, за да заслужи място в академията на Nissan, и след това, за да я спечели.

Снимка 629521

Източник: Alexandra Films

Другите две важни роли в Gran Turismo са поверени на Орландо Блум и Дейвид Харбър. Дани Мур (Блум) работи за маркетинг отдела на японския автомобилен производител и именно негова е идеята за създаването на GT Academy. Той измисля концепцията и прави всичко възможно.

Джак Солтър (Харбър) пък е бивш автомобилен състезател, който приема да бъде главен инженер на проекта. Неговата задача е да обучава геймърите и да следи кой от тях може да се превърне в истински състезател.

Снимка 629520

Източник: Alexandra Films

Важно е да уточним, че сюжетът на Gran Turismo не отговаря хронологично на истинския развой на събитията. Но предполагаме, че това е така, за да бъде създадена по-голям драматизъм и хомогенност на случващото се. Все пак е филм.

Ян Марденборо - от геймър на Gran Turismo до истински състезател

Невероятната история на момчето, което от геймър стана истински автомобилен състезател

Премиерата на Gran Turismo наближава, ето защо...

Въпреки това историята на Ян Марденборо е съвсем истинска и до днес той продължава да се състезава. Във филма няма да го видим, но пък самият той е изпълнил всички каскади в него.

Gran Turismo е по кината от 11 август