За да получаваме информация от заобикалящия ни свят, ние сме въоръжени с различни сетива и рецептори - чрез зрението си определяме цвета и формата на предметите, чрез слуха си възприемаме звуците, а чрез рецепторите за топло и студено в кожата си усещаме каква температура имат предметите, въздухът и водата.

Всъщност, всеки от нас притежава още едно неочаквано свойство - можем да разберем дали водата е гореща или студена по начина, по който звучи, когато я наливаме в съда.

Снимка 423501

Източник: iStock

Това е експеримент, който всеки може да опита сам вкъщи. Описанието на звуците е трудно да се направи с думи, но можем да кажем, че студената вода звучи по-остро и с високи тонове, а горещата вода звучи меко и ниско.

На какво ли се дължат тези разлики? Отговор на този въпрос може да даде науката динамика на флуидите (флуиди са всички течности и газове). Тайната се крие в промяната на вискозитета на течността.

Когато водата е студена, подобно на пчелния мед, тя става по-вискозна. При меда разликите се наблюдават лесно с просто око - когато го нагреем, той се втечнява и потича. Същото се случва и с водата, макар и в незабележима за човешкото око степен.

Снимка 423507

Източник: iStock

Макар че досега не сме осъзнавали тази своя способност, вероятно повечето от нас са носели това познание подсъзнателно. Сега наливането на горещ чай в чашата вече няма да е същото.