Все още не можем да се нарадваме на успеха на Христо Грозев - разследващият журналист, чиято работа е в основата на спечелилия Оскар за най-добър документален филм "Навални", а ето че имаме нов повод за гордост.

Оскари 2023, Христо Грозев, "Навални" и речта, с която отдадоха почит на българкия журналист

България отново в челните редици на Оскарите

Успехът, който постигнаха "Навални" и Христо Грозев

"Времеубежище" на Георги Господинов влезе в дългия списък на номинираните книги за най-престижната литературна награда Букър, която се присъжда всяка година за конкретна творба (за разлика от Нобел за литература, който се дава за цялостно творчество).

"Наградената творба трябва да е произведение, което говори не само на нашето време, но и такава, която ще издържи изпитанието на времето и ще стане част от пантеона на голямата литература", пише в регламента на Букър. А "Времеубежище" е точно такава.

В романа става дума за клиника за миналото, където възрастните хора, страдащи от деменция, могат да се върнат в миналото си на фона на все по-несъществуващото настояще. Английският превод е дело на Анджела Родел, която е номинирана заедно с Господинов.

"Времеубежище" получи ласкави рецензии от Guardian, Financial Times, New Yorker. Остава да видим дали така ще бъде оценен и от журито на Букър с председател Лейла Слимани. Победителят ще стане известен на 23 май на специална вечеря в Лондон, съобщават ни издателите "Жанет-45".

Снимка 610211

Източник: Storytel

"Времеубежище" е наличен и във аудиоформат в платформата на Storytel с гласа на Владимир Пенев.