През август 2020 г. самолет, пътуващ от Сибир за Москва, каца аварийно. Един от пътниците му, лидерът на руската опозиция Алексей Навални, е с опасност за живота. Откаран e в местна сибирска болница и, в крайна сметка, е евакуиран в Берлин, където лекарите потвърждават, че е отровен.

Оскари 2023, червения килим и защо тази година бе в друг цвят

60-годишната традицията, която Оскарите нарушиха

Всяко нещо има своя край

Не, това не е шпионски трилър, макар да прилича на такъв, а документален филм, проследяващ Навални и работата му с българския разследващ журналист Христо Грозев, който се опитва да разбере кой всъщност е отровил руския политик.

Грозев и Навални успяват да намерят агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ), изпратени да убият политика, но не спират дотук. Навални се обажда на всеки един от тях, един по един, за да ги пита защо са го направили.

Снимка 610065

Източник: GettyImages

Филмът "Навални" на канадския режисьор Даниъл Роер всъщност успя да спечели в категорията за най-добър документален филм на тазгодишните Оскари. Той се съревновава с All the Beauty and the Bloodshed, All That Breathes, Fire of Love и A House Made of Splinters.

"Навални", Христо Грозев, номинация за Оскар и постижението на документалния филм

След Мария Бакалова отново български принос във филм с номинация за Оскар

С какво и защо ще ни споменават този път

"Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история", обърна се режисьорът на филма Даниел Роър към Христо Грозев. Роър благодари и за куража на семейството на руския опозиционер Алексей Навални.

"Благодаря на всички. Съпругът ми е в затвора, просто защото е казал истината. Съпругът ми е затворен, само защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая си за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Бъди силен, любов моя!", бяха думите на съпругата на Навални - Юлия.