Личности като унгареца Георги Балинт ни карат да вярваме не само в доброто у хората, но и в това, че възрастта е просто число, което губи значението си пред силата на човешкия дух.

А господин Балинт е истинска икона в родната си страна и въпреки възрастта си е инфлуенсър с над 440 000 последователи във Facebook.

Всъщност господин Балинт е инфлуенсър много преди това модерно поприще да влезе в речника ни, много и преди създаването на самия интернет.

Снимка 438140

Източник: Facebook / Balintgazda

Той е известен с това, че е отдал целия си живот на агрономството. През годините той е положил огромен труд, за да сподели знанията си и да вдъхнови идните поколения да търсят близост с природата.

Най-известният градинар в Унгария навърши 100 години в края на юли, но това не му пречи до ден днешен да се грижи за огромни градини, да пише книги, да изнася лекции, да пътува и да споделя опита си с хилядите си почитатели.

В интервю за Reuters Георги Балинт споделя, че тайната на дълголетието му се крие именно в това, че цял живот е работил в неприкосновена близост с природата и се е хранил предимно със собствено произведени продукти.

Снимка 438141

Източник: Facebook / Balintgazda

Според столетния градинар природата е и изключително добър източник на смисъл за хората.

"Хората имат генетичната нужда да работят, да правят нещо полезно; а за градинаря всеки нов цвят, всяко покълнало семе и всеки узрял домат носят огромна наслада", казва Балинт.

Унгарецът е притеснен за бъдещето на хората и за ефектите, които глобалното затопляне ще има върху живота на всички нас.

Снимка 438139

Източник: Facebook / Balintgazda

Възрастта му определено не му пречи да размишлява над модерни и наболели теми, а съветът му за днешното общество е да се потърси начин за запазването на близостта с природата.

"Модерните хора трябва да могат да се наслаждават на сянката, хвърлена от дърво, да изпитват радост от разцъфващия олеандър", споделя градинарят.