Освен за интелектуално възвисяване (казваме го с усмивка), книгите често ни служат и за чисто забавление. Трите заглавия от тази седмица ни потапят в света на висшето общество или остатъците от него, като успяват да съчетаят горните две цели.

"Измъкване по френски"

Това е моментът, в който решиш да се изнижеш от парти без да се сбогуваш с домакините. Към подобно прибягва Франсис Прайс - жена от заможните кръгове в Ню Йорк, изпаднала в неудобната ситуация съпругът й да почине при скандални обстоятелства, а фалитът да чука на вратата й.

Снимка 564056

Източник: Колаж / Locus

Прайс, заедно с мекушавият си син Малкълм и котаракът Франк, решават да се измъкнат от всичко това за Париж. И не - Градът на любовта не им предлага романтика, а тотално самоунищожение и финансова катастрофа. Романът на Патрик ДеУит е екранизиран с Мишел Пфайфър в главната роля.

Изд. Locus, 18 лв.

"Как да преживеем скандала"

Сравняват книгата на Самара Париш с хитовия сериал Bridgerton заради пикантните подробности за живота на аристократите в Лондон през 19 век. И вероятно е така - в центъра й е лейди Амелия Крофтън, която въпреки възпитанието и богатството си, има способността да се забърква в неудобни ситуация.

Снимка 564058

Източник: Колаж / Сиела

В резултат на такава Амелия се оказва омъжена за човек, когото току-що е срещнала, който на всичкото отгоре няма нито титла, нито благороднически обноски. Но пък подобна комбинация е предпоставка за много забавни ситуация, както и евентуално за зараждане на истинска любов.

Изд. Сиела, 17 лв.

"Гримираната жена"

Франсоаз Саган е най-сериозното име в днешната компания - авторка, чието писане винаги ни е доставяло удоволствие. А с тази хаплива, откровена и искрено забавна книга бихме прекарали лятната си отпуска, ако вече не бяхме я прочели.

Снимка 564057

Източник: Колаж / Колибри

Дванайсет човека пътуват на яхта из Средиземноморието за десет дни. Сред тях са хора от света на киното, светски персони, богаташи - въобще хора, които имат високо мнение за себе си. Камерната атмосфера и напрежението между някои от тях обаче ще ги накарат да забравят позите си и да покажат истинското си лице.

Изд. Колибри, 22 лв.