Вече смело навлизаме в есента и с напредването на месеците си даваме все по-ясно сметка, че годината е към края си. А това означава, че вече сме видели повечето от най-дългоочакваните филми за 2024 г. И въпреки че до декември предстои да излязат и още няколко вълнуващи заглавия на голям екран, от Киномания са се погрижили да не изпуснем и някои от тези, за които все още няма обявена премиерна дата за кината у нас.

Най-очакваните кинопремиери до края на годината

Най-очакваните кинопремиери до края на годината

Филмите, които нямаме търпение да видим на голям екран

Малко след края на кино-литературния фестивал Cinelibri, започва и 38-мо издание на друго от най-големите кино събития - именно Киномания. То ще се проведе между 13 ноември и 1 декември, като вече са ясни и няколко от филмите в програмата. А те определено ни направиха още по-нетърпеливи за началото на фестивала.

Откриването на 13 ноември в Зала 1 на НДК ще бъде с българския филм "Стадото" на режисьора Милко Лазаров. Той вече бе показан в Лондон, но за първи път у нас ще можем да го гледаме именно на Киномания 2024. Филмът е вдъхновен от отношението на обществото ни към различния човек, а в главните роли на отдадения баща Али и дъщеря му Тарика, които живеят мирно, но изолирано, се превъплъщават Захари Бахаров и Весела Вълчева. Освен тях участват и Иван Савов, Иван Бърнев, Валерия Върбанова и Христос Стергиоглу.

На 14 ноември пък се пренасяме на арената на "Гладиатор II" - дългоочакваното продължение на филма на Ридли Скот от 2000 г. Главната роля на Луций е поверена на младия и талантлив Пол Мескал, а в поддържащите роли са Педро Паскал и Дензъл Уошингтън.

"Берлингуер. Голямата амбиция" пък е копродукция на Италия, Белгия и България, която ще можем да гледаме на 22 ноември. Италианецът Андреа Сегре пренася на голям екран биографията на Енрико Берлингуер (в ролята е Елио Джермано). Като ръководител на Италианската комунистическа партия през 1973 г. той пътува до София и избягва опит за убийство от страна на българските тайни служби. Част от ролите във филма са поверни на български актьори - Светослав Добрев е Тодор Живков, а Николай Данчев - Леонид Брежнев.

На 23 ноември следва историята на изключителния френски изпълнител Шарл Азнавур, представена в "Господин Азнавур", а също и награденият със Златна палма на фестивала в Кан "Анора". Провокативният филм на Шон Бейкър вече бе оценен от критиците и освен че в момента е сред най-обсъжданите заглавия, е и потенциален претендент за наградите Оскар. Сюжетът проследява бурната връзка между екзотична танцьорка от Ню Йорк и сина на руски олигарх, в чиито роли влизат младите актьори Майки Мадисън и Марк Ейделщейн.

Най-очакваните кинопремиери за октомври

Най-очакваните кинопремиери за октомври

Малко, но впечатляващи

Още на следващия ден - 24 ноември, отново ще гледаме две заглавия - и двете биографични. Първото е "Мария" на режисьора Пабло Ларейн, което разказва бурната, красива и трагична история на живота на великата оперна певица Мария Калас. В главната роля е Анджелина Джоли, която освен актьорските, този път предизвиква и певческите си умения.

В другия биографичен филм, режисиран от иранеца Али Абаси, пък най-сетне у нас ще видим Мария Бакалова и превъплъщението ѝ в първата съпруга на Доналд Тръмп - Ивана. Самият Тръмп пък е изигран от Себастиан Стан. "Стажантът", който проследява началото на кариерата на бившия американски президент в сферата на недвижимите имоти в Ню Йорк през 70-те и 80-те години на ХХ век, вече предизвика широк отзвук отвъд океана и ще можем сами да се убедим защо на прожекцията му в рамките на Киномания.

Тези шест филма ще гледаме на посочените дати в зала 1 на НДК, като билети за тях са вече пуснати в продажба.

Пълната програма на Киномания 2024 предстои да излезе скоро.